Afbeelding

Heel veel belangstelling voor De Winterlichtkas

Algemeen Column

Binnen het programma Kas als Energiebron is als doelstelling geformuleerd in nieuwe kassen klimaatneutraal en op een rendabele manier te kunnen telen.

Vooral in de wintermaanden met hoge productprijzen is het belangrijk om een hoge en kwalitatief goede gewasproductie te realiseren. 
In deze periode is licht de beperkende groeifactor en uit onderzoek blijkt dat 1% meer licht, 0.8-1% meer productie geeft. Zonlicht is gratis en geeft naast productieverhoging extra warmte in de winter waardoor bespaard wordt op energieverbruik.
 
Concepten
Voordat er ook maar één paal de grond in gaat, is er al veel werk verricht. De vraag "Ontwerp en ontwikkel een nieuw kas- en teeltconcept voor groenten met hoge lichttransmissie in de winter, met extra gebruik van gratis duurzame zonnestraling, een laag energieverbruik, hoge gewasproductie bij gelijktijdig lage investeringskosten, zodat we onze concurrentie positie ten opzichte van het buitenlandse product kunnen verbeteren, is natuurlijk makkelijk gesteld.  
Uit het beantwoorden van deze vraag zijn een aantal innovatieve concepten naar voren gekomen, die in de winter voor meer dan 10% extra zonlicht in de kas kunnen zorgen. Middels modelsimulaties is onderzoek gedaan naar de structuur en vorm van het kasdek, verbeteringen aan het kasdekmateriaal, condensatie en interactie van diverse elementen. De resultaten leiden direct tot een aantal concepten waarmee in theorie een significante lichtwinst gerealiseerd kan worden.
  
10% lichtwinst
En staat die er, De Winterlichtkas, een nieuw kasconcept dat 10% lichtwinst oplevert. Op dit moment staat er een inregelteelt in met komkommers. Deze  teelt is bedoeld om de techniek te beproeven en eerste ervaringen op te doen met het telen onder allerlei nieuwe teeltomstandigheden. Dit kasconcept bestaat uit een aantal innovaties ten aanzien van de eigenschappen van het kasdekmateriaal (voor licht met kleine hoeken van inval geoptimaliseerd glas met diffuse eigenschappen) in interactie met het kasdek (vorm, helling en oriëntatie van het dek) en kasstructuur om de overall opbrengst van het natuurlijke winterlicht in de periode oktober- maart voor het gewas met meer dan 10% te kunnen verbeteren.
In deze kas staat, een aan het winterlicht aangepast komkommergewas, dat door de nieuwe structuur en het nieuwe teeltconcept ten minste 10% efficiënter omgaat met het beschikbare natuurlijke winterlicht. Om toch een hoge energiebesparing te waarborgen is de scherminstallatie beter in de kasconstructie geïntegreerd en is de transmissie van het schermdoek met minimaal 4% verbeterd.

Reflectiegraad
Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan licht onderscheppende delen en reflectie van het licht. Zo heeft de Winterlichtkas een kasconstructie voorzien van een witte poedercoating met een verhoogde reflectiegraad van 90%. Er wordt SmartGlass gebruikt,een nieuw type diffuus glas. De glasmaat is 300 x 167 cm. De eigenschap van het glas is dat zelfs als het nat is de lichttransmissie niet afneemt. Het geïntegreerde schermsysteem is gemonteerd in een W-vorm voor een optimale lichttransmissie bij gesloten scherm. Bovendien is het voorzien van een nieuw type hoog transparant schermdoek met een zeer goed  lichtdoorlatendheid. De Winterlichtkas is uitgevoerd met een 'Air in Control'-klimaatsysteem.

De komende periode starten verschillende onderzoeken en?gewasproeven in deze kas. Komende winter gaan we het kasconcept testen met een nieuwe teeltwijze voor een komkommergewas, speciaal gericht op de winterperiode. Als we zien hoeveel aandacht deze kas nu al heeft van mensen uit het vak, dan verwachten wij hier enorm veel van en verheugen ons nu al op heel veel bezoekers.

Mocht u willen komen kijken wel even een afspraak maken. 

De Winterlichtkas is een samenwerkingsproject van Wageningen UR Glastuinbouw, Bom Group, Ludvig Svensson, Bayer Cropscience en Glascom Tuinbouw. Het project is mede mogelijk gemaakt door Kas als Energiebron, LTO Glaskracht en het Ministerie van Economische Zaken.
 

Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant