Logo bloemenkrant.nl
Growers pride

Groene interieurs zijn hot

Voor planten is het een geweldige tijd, want groene interieurs zijn hot. Dit geldt voornamelijk voor bloemloze planten met interessant blad. Ook potanthuriums als Clarinervium en Jungle King passen uitstekend in deze trend.

Door Wilma van Velzen

Bloemen en modetrends zijn nauw met elkaar verweven. Internationaal arrangeur en interieurvormgever Dennis Kneepkens kan daarover van alles vertellen.
Hoewel hij aanvankelijk dierenarts wilde worden, koos Dennis voor de studie Bloem & Design aan het Bredase Prinsentuin College. "Achteraf een verdienstelijke keuze, want ik werd geselecteerd voor de wedstrijd ROC Student van het Jaar 2007. Er waren dat jaar 15.000 studenten, waarvan ik de winnaar werd. De prijs was een stage in het enige zeven-sterren hotel ter wereld, het Burj Al Arab Hotel in Dubai. Sindsdien reis ik de hele wereld over."

Talentvol

In 2009 startte Dennis onder zijn eigen naam een bedrijf, dat thans bekend staat als DK – Dennis Kneepkens. Vandaaruit werkt hij ook veel samen met zijn partner Mick Stubbe, die eveneens een achtergrond heeft in styling en design.
In het bloemenvak schaart Dennis zich onder de nieuwe generatie talentvolle arrangeurs. Intussen timmert hij lekker aan de weg. "Het harde werken werpt zijn vruchten af; alleen al dit jaar heb ik acht verschillende landen mogen bezoeken."

Ideale bloem

De clientèle van DK bevindt zich in het hogere segment. Anthuriums hebben een luxe uitstraling die daarbij goed past. "Hoe grootbloemiger, hoe beter. Bovendien komen we vaak op locaties met heftige kleuren en prints zoals in het Midden-Oosten en Azië.

Gebouwen hebben daar veel traditionele versieringen. Het is een uitdaging die ruimtes aan te kleden zonder deze nog drukker te maken. Anthurium met zijn simplistische vorm is daarvoor de ideale bloem."

Tuinige boeketten

Op boeketgebied is volgens Dennis een nieuwe trend zichtbaar die zich ontvouwt in het hippe Amsterdam. "Hier zie je steeds meer grote tuinig aandoende boeketten van uitsluitend losse bloemen. Denk aan een boeket met één flinke bloesemtak, één hoge Delphinium en één prachtige Protea.
In deze boeketten straalt elke individuele bloem. Grootbloemige Anthuriums sluiten hier perfect bij aan."

Zachtere look

"Wat mij echter opvalt is dat een groot deel van het nieuwe beschikbare assortiment rood is, terwijl deze kleur amper wordt teruggezien in mode en interieur. Het aanbieden van rode bloemen is dan niet logisch als je de jonge generatie wil bereiken.
Voor hun frisse transparante interieur met witte wanden liggen soorten als de wit-groene Simba, Princess Alexia Mint of de nieuwe witte Facetto meer in de lijn. Ook in Azië, met zijn kleurrijke tradities, tonen media als Pinterest en Instagram dat de jonge generatie klaar is voor een zachtere look."

Anthuriumsprookjes

Behalve zijn elegante uitstraling, staat Anthurium bekend om zijn lange levensduur. Kwekers en veredelaars worden daar misschien weleens moe van, maar arrangeurs, bloemisten en consumenten zoeken altijd bloemen met een lange houdbaarheidsdatum.
''Denk dan eens aan sprookjes. Hierin staat het eeuwige leven vaak centraal. Door hiermee een verbinding met Anthurium te leggen, krijg je heel leuke en nieuwe benaderingen. Naast het aankleden hotels en festivals en het geven van demonstraties en workshops zijn het dit soort concepten die we vanuit DK voor kwekers en veredelaars bedenken en uitwerken."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden