Afbeelding

Paus

Column Column

Kort na zijn aantreden, verbaasde topman Lucas Vos van Royal FloraHolland zich er nog over. Nooit eerder hij een bedrijf meegemaakt dat oorlog voert met zijn klanten. Hij was op de bok van een unieke toko geklommen.

Zijn voornemen: vrede met de clientèle sluiten en niet meer dulden dat handelaren concurrentie kregen van hun eigen leverancier, omdat zij nu eenmaal tot die monopolist waren veroordeeld. Vos kapte met de handelsactiviteiten van de veiling. Die worden nu weer binnen gehaald.

Er zijn twee mogelijkheden: Vos' invloed als kapitein op de koers van de tanker  is tanend óf hij belazert gewoon de boel, zoals zijn voorgangers. Meewerken aan ontwijken van de complete keten in de richting van de consument – via Certi – is herhaling van het oude liedje. Er mag dan een andere dirigent zijn gekomen, het complete FloraHolland koor houdt vast aan zijn bestaande repertoire. Stort zich dus in het handelscircuit, maar ontkent dat glashard. Zegt tegen de klanten dat die het al decennia lang niet begrijpen. Zelf zie ik Certi als noodsprong.  Met de sierteelt gaat het wel goed, maar de veiling verkeert  – onder invloed van de veranderende markt en technologie – in een belabberde positie. Eigenlijk kan zij alleen vóóruit. Dan komt zij op het terrein van haar klanten. Er moet een totaal nieuw afzetmodel komen, waarbij ook de handel is betrokken.  Maar zolang FloraHolland denkt zelf heel de sector te zijn, met Vos als paus, komt dat er niet.  Jammer voor die sector. En voor die veiling…

Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant