Afbeelding

Is prijs belangrijk?

Algemeen Column

Stel je gaat naar een bijeenkomst en bij binnenkomst vraagt iemand: ben je ziek geweest? Je ziet zo bleek.

Een uur later vraagt iemand: heb je een zware week gehad? Je ziet zo bleek. Nog een uur later opnieuw dezelfde vraag.
Het gevolg is, dat je jezelf zelfs slecht begint te voelen en als je in de spiegel kijkt zie je inderdaad dat je bleek ziet. Doordat meerdere mensen je de indruk geven dat je er slecht uit ziet ga je het op een gegeven moment nog geloven ook, terwijl er bij binnenkomst helemaal niets aan de hand was.

In de sector gaat het vaak over de prijs van de producten en of er niet een paar cent van af kan.
Wordt hier veel over gesproken dan ontstaat vanzelf de gedachte dat onze sierteeltproducten (te) duur zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat de factor prijs op de zevende plek staat. Persoonlijke aandacht, deskundigheid, afspraken nakomen, productkwaliteit zijn zaken die allemaal belangrijker zijn dan de prijs.
Mooi voorbeeld hiervan is Bloomon. Doordat zij hun zaken op orde hebben kunnen zij een mooie prijs vragen voor hun boeketten. Dat zie je ook terug bij een aantal kwekers op de klok, die niet soms, maar altijd goede en constante kwaliteit leveren waar handelaren van op aan kunnen. 

Zo langzamerhand vraag ik mij af wanneer de echte discussie begint over de prijs of beter nog over de toegevoegde waarde van de veiling.
Volgens mij ligt er een geweldig mooie rol voor de veiling voor het exclusieve product. Zij kunnen voor kleine kwekers die geen tijd/budget hebben voor marketing en promotie hun exclusieve producten bij elkaar brengen en die aanbieden aan handelaren die juist naar dát product op zoek zijn voor hun klanten. 

Ivo van den Akker
VGB beleidsmedewerker
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant