Afbeelding

Don't block the chain

Algemeen Column

Op 1 januari 2008 werd de wereld mooier.

De prognose van de nieuwe coöperatie FloraHolland was toen vier miljard euro omzet met een bedrijfsresultaat van 10 miljoen euro en 3% omzetgroei per jaar. Even snel doorgerekend zou in 2015 de omzet dan op 4,9 miljard uitkomen. Het daadwerkelijke resultaat was 4,5 miljard euro.

In datzelfde jaar 2008 werd de blockchain, universeel grootboek, technologie uitgewerkt en in 2009 werden de eerste Bitcoins verhandeld. Deze digitale munten vertegenwoordigden eind 2015 een waarde van ruim 6 miljard euro. Het huidige marktkapitaal is 9,6 miljard dollar. 

Standaardisering, automatisering en digitaal samenwerken in de keten zijn zomaar een paar termen die al jaren in onze sector geroepen en gehoord worden.
De nieuwe VGB onlinetool Rekenmodel Veilingtarieven staat voor de leden klaar om te worden getest. Maar liefst 255 componenten van de verenigde veilingen (meer dan in 2008) zijn hierin opgenomen en nog eens ruim 60 componenten die niet op de prijslijst van Royal FloraHolland staan maar wel als extra bonus op de jaarnota. 

In 2008 was het doel als gezamenlijke veiling effectiever en goedkoper te kunnen opereren. De toen beoogde omzet voor 2015 werd op slechts 400 miljoen euro na gehaald. Dan heb ik het niet over winst en ook niet over het geluk van de handelaar die een jaaropgave ontvangt voor Aalsmeer, Naaldwijk, kloktransacties en nog eens apart voor directe transacties. Rijnsburg is de bonus met een jaaropgave per kopernummer en/of debiteurennummer.
Oké, misschien is vijf jaar wel te ambitieus om één factuur van een centrale veiling te ontvangen. Inmiddels acht jaar na de fusie en een tweede naam mag je in het kader van standaardisering, automatisering en digitaal samenwerken in de keten toch wel iets meer resultaat wensen. In ieder geval geen tekstbestand meer als je het jaaroverzicht van Aalsmeer download. 

In diezelfde periode van acht jaar realiseerde de Bitcoin als platform, op basis van het blockchain principe, een enorme omzetgroei. Ook nu heb ik het even niet over winst. Het principe is enorm interessant. Zelfs zo dat banken overwegen het huidige transactiesysteem te vervangen door de blockchain methodiek. De techniek achter de Bitcoin, de blockchain, is voor mij ECHT een voorbeeld van standaardisering, automatisering en digitaal samenwerken in de keten met bijbehorende snelheid en lage kosten. Terwijl het eigenlijk niet meer is dan een simpel grootboek systeem met als kenmerk dat iedere nieuwe mutatie te herleiden moet zijn naar de bijbehorende oude waarde binnen de community. 

Vanuit de coöperatieve gedachte van een blockchain dat iedereen eigenaar is, de kosten laag, de transacties snel en het overzicht eenvoudig, is het Bitcoin gelukt dit in eenzelfde periode neer te zetten zonder 2020 strategie. Door te focussen op eenvoud en te luisteren naar de gebruikers is standaardisering, automatisering en digitaal samenwerken in de keten bewezen succesvol neergezet door Bitcoin. 

Vraag ik mij alleen nog af hoeveel jaaropgaven een klant van Bitcoin krijgt.

Koos van der Meij
VGB beleidsmedewerker

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant