Logo bloemenkrant.nl
Column

Disruptive of destructief?

Gisteravond nam ik mij voor een spetterende column te schrijven over disruptive innovation.

Innovatie komt tegenwoordig tot stand via mind blowing methods en als beëdigd innovatie manager voor de topsector tuinbouw zou ik toch in staat moeten zijn daar iets zinnigs over te zeggen. Dus ik start met het ABC van disruptive innovation. Oeps.. daar ga ik al bijna de mist in, ik moet natuurlijk starten met ZYX. Want uiteraard begin je direct met die acties waar je normaal gesproken mee eindigt.

De Z staat voor 'Zen' of voor 'Zie zelf maar hoe je het aanpakt', zolang het maar niet lijkt op iets wat ooit eerder is gedaan. Komt zo'n dinosauriër langs met project formats, management methoden, notulen van een stuurgroep die ooit voor het bewuste probleem een projectplan heeft geschreven, negeren … zonde van de tijd! 

De X staat voor direct aXtion (ja, ook oude spelling moet er aan geloven). Dus geen vergaderingen, geen beleidsnotities, zelfs geen White of Brown paper sessie, waar adviseurs een goede boterham aan verdienen, maar direct aXtion. Eventueel kan je, om jouw manager tevreden te stellen een half A4tje wijden aan een doelstelling, wellicht een probleemstelling en eventueel een marktanalyse, maar wel super kort, want wie leest er nog tegenwoordig? 
Als ik het goed begrepen heb, gaan de disruptive innovators eerst doen en daarna pas denken. Dus elk 'geniaal' idee wordt direct omgezet in een tastbaar eindproduct. Daarmee gaan ze online, zetten alle sociale media in en krijgen op basis van de responses (Likes) vanzelf de marktanalyse binnen. 

De Y tenslotte staat voor Young, joY, Yippie Yee. Ben je boven de 30 dan is je leven als innovator feitelijk al voorbij. Ben je, zoals ik, boven de 50 dan heb je waarschijnlijk geen idee waar deze column over gaat. Dan heb je twee opties. Je haalt een game-nerd van 16 in huis, die maak je verantwoordelijk voor new business development, alles direct sales via instagram en pokemon go… Of je gaat gewoon verder met jouw leven, teelt bloemen, vertrouw op jouw verstand en voel je daar prima bij. Geheel old school  je vak uitoefenen...

Laat disruptive innovation aan de veiling over en hopelijk breken zij niet eerst alles af wat u opgebouwd heeft…

Anton Bril
VGB Trade Service
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden