Logo bloemenkrant.nl
Column

Dino plaatjes

Sinds enkele weken ontvang je bij Albert Heijn bij elke 10 euro besteding vier Dino plaatjes. Deze kan je verzamelen en in een bijbehorend boek plakken.

De serie bevat ook plaatjes die met een app op de telefoon gescand kunnen worden. Daardoor is het mogelijk een Dino drie dimensionaal in jouw eigen omgeving te laten lopen. Virtual Reality, VR, is de techniek die dit mogelijk maakt. Het is leuk om te zien dat grafisch de realiteit erg benaderd wordt. Het geeft daarnaast ook een mogelijkheid jonge kinderen te laten wennen aan het toekomstig virtueel boodschappen doen. Een geniale combi!
In onze sector hebben wij weinig met virtueel. Wij gaan voor geur, kleur, kwaliteit en "natural feeling". Met de sierteeltproducten die wij wereldwijd exporteren is Nederland immers groot, bekend en koploper geworden. Toch is Nederland niet alleen goed in bloemen en planten. Op software gebied doen wij wereldwijd ook op niveau mee.
Als je er over nadenkt is het eigenlijk gek dat wij voor onze producten wereldwijd een markt kunnen vinden maar op het gebied van innovatie software en investeerders, op slechts zo'n 600 vierkante kilometer, zo lastig kunnen vinden. 
De Dino plaatjes gaan ons daarbij helpen. Koppel beleving aan techniek en Nederland verovert de wereld met de nieuwe webshop 10.0! Geen sciencefiction. Met de smartphone lopen wij real life te shoppen in onze eigen omgeving, swipen wij het product waardoor wij in de kwekerij komen te staan en zien wij hoe ons virtuele 3D product geteeld wordt of hoe het in de vaas in onze woonkamer staat. Het enige wat nog niet kan is de geur van het product meegeven.... Iets dat wij in onze sector al ruim honderd jaar gewoon kunnen zonder smartphone. Wij geven dit wereldwijd bij aflevering gewoon mee met het product. Toch nog een verbeterpuntje voor de Dino plaatjes. 
Albert Heijn had in 2015 een jaaromzet van 12,7 miljard. Even grof geschat is dat een zes miljard aan productiewaarde halverwege de keten. Nu ken ik een sector die in 2015 halverwege de keten 5,7 miljard omzet realiseerde. Wanneer gaan wij onze gratis VR plaatjes bloemen en planten uitdelen aan de consument?

Koos van der Meij
VGB beleidsmedewerker
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden