Logo bloemenkrant.nl
Column

Game of Thrones

Gisteravond met mijn zoon genoten van de Game of Thrones. Wereldwijd de best bekeken serie aller tijden.

Jammer genoeg, alweer bijna de laatste aflevering van seizoen 6. De eerste 45 afleveringen begin vorig jaar tijdens de vakantie in krap drie weken bekeken. Daarna halverwege seizoen 5 er wekelijks 'live' ingedoken en nu als vast ritueel met mijn zoon elke maandagavond een nieuwe episode.

Waarom grijpt mij dit zo? Ik was ook altijd al fan van 'Lord of the Rings'. Dat gaat over goed en kwaad, elfen en demonen, ridders en schurken, moed en wanhoop. Dit is echter veel realistischer, geen sprookje of sage, maar de beste en slechtste eigenschappen van de mens sterk uitvergroot en rauw opgediend. Dorpen worden platgebrand, mensen verkracht en vermoord, verbonden gesloten om het kwaad te bestrijden en vreselijk verraad gepleegd om nieuwe macht te verkrijgen.
Het nare en tevens intrigerende is, dat het goede in deze serie niet vaak overwint, de held niet zegeviert maar afgemaakt wordt. De nobelen moeten vluchten, kruipen door de modder om het vege lijf te redden. Eind seizoen 5 toen John Snow werd vermoord, werd het mij te kwaad. Ik ging niet meer kijken, dat nam ik mij voor … Maar nu zit ik er weer helemaal in… 

Sierteelt
Wat heeft dit alles met de sierteelt te maken zult u denken? Waar ziet hij verbanden? Waar is het bruggetje naar onze sector? Nou... dat is er niet. Om heldhaftigheid wordt in de sierteelt niet meer gevraagd. De ridders van weleer hebben de strijdbijl begraven of zijn met pensioen gegaan. FloraHolland is weliswaar Royal, maar van revolutie terug naar evolutie. Van innovatie naar contemplatie. Het 'nieuwe veilen' begint gewoon om 6 uur, de logistiek wordt niet  'af tuin' maar wie maakt zich daar nog druk over. De export omzet beleeft nieuwe maandrecords. Handelaren en kwekers weten elkaar feilloos te vinden… geen noodzaak het oude koninkrijk omver te werpen, ieder gelukkig en tevreden….

Toch blijft er iets knagen.. kunnen grote veranderingen in onze sector redelijkerwijs vanuit een coöperatie worden verwacht? En als alternatief, ouderwets het recht van de sterkste? Bij de Game of Thrones loopt dit meestal niet goed af. Ik verwacht dat handel en kwekers nog meer dan nu met elkaar om de tafel gaan, verbonden sluiten, nieuwe ketens smeden, nieuw land ontdekken en nieuw volken onderwerpen. 

Anton Bril
VGB Trade Services
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden