Afbeelding

Niet eerder exporteerde Nederland zoveel land- en tuinbouwproducten

Algemeen Column

Dat was de kop boven een ANP artikel gebaseerd op een CBS rapport. In 2015 bedroeg de totale Nederlandse landbouwexport € 81,3 miljard, de hoogste waarde ooit.

Het aandeel bloemen en planten daarin was € 8,3 miljard: € 7,25 miljard uitvoer en € 1,03 miljard wederuitvoer. Met zo'n 10% van het totaal de grootste productgroep. Daarmee ook de grootste exporteur van bloemen en planten ter wereld. En toch klagen wij. 

Wij verliezen marktaandeel, de consument moet meer kopen, etc. Natuurlijk zegt het niets over rendement, maar bij een krimpende export weten wij zeker dat er niets te verdienen valt. De exportmarkten voor bloemen en planten liggen vooral in (groot) Europa. Wat opvalt is dat op deze markten bijna geen peil te trekken valt. 
Vorig jaar bleef van de top vijf vooral Duitsland achter. Terwijl in het eerste kwartaal van dit jaar de Duitse export juist weer met bijna 5% aantrok. Rusland, kelderde de laatste jaren enorm. Vooral door de waardevermindering van de roebel en omdat Nederlandse bloemen en planten in de steeds slechter wordende economische situatie te duur zijn. Polen daarentegen heeft nu, ten koste van Rusland, de achtste plaats in de top 10 ingenomen met een groei in de dubbele cijfers. 

Wat kunnen wij nog verwachten? Brexit? Dat zal zeker een flinke dreun geven. Wat en hoeveel is koffiedik kijken. Vorig jaar groeide de bloemen en plantenexport met ruim € 182 miljoen ofwel 3,4%. Dat kunnen veel sectoren niet zeggen. Vertaal je dat in consumentenbestedingen zeg maal 2,5 dan is dat ruim € 450 miljoen in 1 jaar tijd!

Hoezo koopt de consument geen bloemen meer? Er zijn nog steeds kansen in een groeiende markt en er valt veel te doen. Laten wij vooral daar op inspelen en elkaar geen probleem aanpraten.

Robert Roodenburg
Directeur VGB
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant