Afbeelding

Sher

Algemeen Column

Welles-nietes dus, na die uitzending van Zembla over Sher in Ethiopië.

Het programma, dat ooit de bouwfraude aantoonde en een voor de fraudeurs niet malse parlementaire enquête tot gevolg had, toonde zich eigenlijk gewoon tegenstander van de sierteelt en Sher in het bijzonder.
Onzin, zeiden Lucas Vos van Royal FloraHolland en het bedrijf zelf. Ik weet te weinig om partij te kiezen, al betreur ik de toon van de uitzending en het gebrek aan objectiviteit. Dat met directielid Peter Barnhoorn is gepraat, werd bijvoorbeeld niet gemeld, wel dat zijn vader niet wilde.
Eén ding bewees Zembla wel: Keurmerken zijn onzin. Zéker Fairtrade, eigendom van Max Havelaar en pretenderend de consument te melden wat sociaal verantwoord geproduceerde producten zijn. Nou, die consument weet – welk product hij met Fairtrade label ook koopt – helemaal niks. Dat maak ik op uit het gestuntel van de directeur ervan. Alles blijft een geheimpje tussen gecertificeerde en certificeerder, vertelde hij. Niks transoparantie voor de consument dus.
Overigens beschikt Sher ook over allerlei keurmerken van MPS, die andere rijschool die zelf examens afneemt, zal ik maar zeggen. Zoals  MPS-A en het 'sociale' MPS-SQ. Plus het eveneens door MPS beheerde consumentenlabel FFFP. Maar keurmerken zijn een goed lopende sector geworden, met natuurlijk wereldwijd geenszins zoveel controleurs dat zij ook maar in de verste verte kunnen garanderen wat zij beloven. Naar het lijkt een goede business. Dáárom komen er steeds meer…

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant