Logo bloemenkrant.nl
Column

Scheidend VGB-voorzitter De Boon erelid

Met een presentatie over de positie van de groothandel heeft voorzitter Herman de Boon (69) donderdag 2 juni afscheid genomen van de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB.

Wegens zijn grote verdiensten voor de sector benoemde de Algemene Ledenvergadering hem tot erelid van de vereniging. De openbare afscheidssessie van De Boon viel samen met het derde Groothandelsseminar van het Nederlands Verbond van de Groothandel (NVG), waarvan De Boon ook geruime tijd voorzitter was.

Veranderingen
Bij de VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten) hanteerde hij bijna 14 jaar lang de voorzittershamer en droeg die tijdens de ledenvergadering in Wassenaar ad interim over aan handelskweker en bestuurslid Lex Ebus. De vereniging gaat op zoek naar een definitieve voorzitter. De Boon maakte grote veranderingen binnen de totale keten van productie, logistiek, technologie en afzet binnen de sierteelt mee, had daar oog voor en hielp het apparaat van de brancheorganisatie daarop voortdurend aan te passen. "Het tijdperk De Boon wordt gekenmerkt door een soort revolutie binnen de sector", zegt directeur Robert Roodenburg van de VGB. Onder leiding van De Boon, de eerste niet zelf handelende externe voorzitter, is de organisatie sterk geprofessionaliseerd en ontwikkelde zij een strategische positie voor de bedrijfstak. Hij raakte in die tijd naar eigen zeggen ook verknocht aan de handel. "Ik ben verliefd geworden op de VGB", zei hij ooit. Een van zijn verdiensten is dat hij de contacten en samenwerking intensiveerde tussen ondernemers in productie en handel, onder meer via het zogenoemde Santpoort Beraad.

Visionair
De voormalige veilingdirecteur in Naaldwijk, die in zijn loopbaan talrijke agrarische functies vervulde en ook onder meer algemeen directeur van Cebeco Handelsraad was, werkte de laatste jaren als zelfstandig consultant. In deeltijd was hij voorzitter van de VGB. Toen de Commissie Bloemen en Planten van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG) nog bestond, werd hij ook daarvan tot voorzitter gekozen. 
De Boon heeft zowel nationaal als internationaal de groothandel op de kaart helpen zetten. Hij is nog voorzitter van de internationale handelskoepel Union Fleurs, waarbij de VGB is aangesloten. Die functie houdt hij voorlopig. Binnen de Nederlandse sierteeltsector wordt hij alom gerespecteerd als visionair.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden