Logo bloemenkrant.nl
Column

Bayesiaans netwerk

Afgelopen vrijdag kwamen Wageningse data-model nerds, kwaliteitsexperts van Royal FloraHolland (ja, die bestaan nog), ICT fundamentalisten van Tuinbouw Digitaal, de nieuwe directeur FLOW (wat?), een enkele zeer innovatief ingestelde handelaar en een duurzaam doorgedraaide GreenCHAINge programmamanager (ondergetekende) bij elkaar in Aalsmeer.

Ik hoor u denken, waar gaat dit heen? Hier kan niks zinnigs uitkomen, een Babylonische spraakverwarring op zijn best.

Bayesiaans netwerk
Nu ik kan u melden: het was een geweldige bijeenkomst over het Bayesiaans netwerk.
Dit modelmatige netwerk bepaalt statistisch de waarschijnlijkheid of een Roos, aan het einde van zijn reis door de keten, een goed vaasleven zal hebben. Deze roos krijgt vanaf de tuin, in bijvoorbeeld Naivasha, een startkwaliteit mee. Daarna doorloopt zijn leven verschillende fasen, post harvest, verpakking, koeling, transport naar vliegveld of haven, lange afstand transport, uitpakken, al dan niet op water zetten en via detailhandel of retail naar de eindconsument.
Experts hebben voor al deze stappen bepaald welke factoren van invloed zijn op kwaliteitsbehoud, welke kwaliteitsderving opleveren en in welke mate deze factoren elkaar beïnvloeden. Dit alles resulteert in een P (probability) ofwel de kans dat deze roos voldoende dagen consumenten vaasleven overhoudt.

De uitkomsten van het model worden nu getoetst op basis van actuele zendingen (data) en kwaliteitsprestaties van daadwerkelijke productstromen in twee handelsketens. Dit naast gegevens over temperatuur, luchtvochtigheid etc. in de verschillende proces stappen in deze ketens. De berekeningen in het model worden met deze praktijk data bijgestuurd, een 'zelf' lerend systeem. 

Het model is nog niet af, het wordt nog gevoed en het project loopt nog dit hele jaar. Veel (kritische) vragen tijdens de bijeenkomst maar gelukkig ook veel intrigerende en hoopgevende antwoorden. Tuinbouw Digitaal en GreenCHAINge gaan met hun partners een vervolg project schrijven en aanvragen. VGB, Wageningen en Royal FloraHolland gaan daar samen verder aan werken. Van matige keten communicatie naar kwaliteitsvoorspelling in een Bayesiaans netwerk, een grote stap dus voor onze sector, bijzonder inspirerend.

Anton Bril
VGB Trade Services
 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden