Afbeelding

Energiegevers gezocht

Algemeen Column

We gaan op het gebied van robotica nog heel wat meemaken. Op de jaarbijeenkomst van Greenport Westland Oostland op 15 april hield Maarten Steinbuch een presentatie over welke technieken en wat voor robots een rol gaan spelen in onze sector.

Maarten is op dit moment vooral aan het kijken naar de cross-over hightech naar agrofood. We zijn als Nederland nummer 1 in de wereld als het gaat over agrofood. Of het nu gaat over bloemen, zaden, machines die we gebruiken of de regeltechniek om het klimaat in onze kassen te regelen, we zijn op al die gebieden nummer 1.
Wij als sector hebben goud in handen en krijgen het advies hier iets mee te doen.

De wet van Moor

Wat heel bijzonder is, is dat mobiliteit en energie naar elkaar toe kruipen. Iets waar we allemaal mee te maken gaan krijgen. De vraag die we ons allemaal moeten stellen is: wie wordt de nieuwe Uber of Airbnb in onze eigen sector. Wat betekent deze ontwikkeling in de wereld van onze bedrijven. We gaan leven in een tijd wat wordt genoemd Cyber fysical systems, waarbij harde materie gekoppeld wordt aan rekenkracht.
Op zich is dat al heel lang aan de gang heel veel processen hebben al een PLC of een computer sturing. Misschien in de toekomst zal deze technologie ook in de mens worden toegepast. De spreker vraagt zich af wanneer wij onze kinderen gaan chippen. Bij onze huisdieren doen we dat al heel lang.
Deze bewegingen in technologische ontwikkeling wordt gedreven door de Wet van Moor. Deze wet zegt dat de rekenkracht elke 18 maanden verdubbelt. Onze huidige mobiele telefoon is net zo slim als een muizenbrein, over tien jaar is een mobiel net zo slim als een menselijk brein en over 20 jaar later is één mobiel net zo slim als heel het menselijk ras. Dat is exponentiële groei. Wij mensen zijn geneigd lineair te denken.
Als ik 30 flinke stappen neem ben ik ongeveer 30 meter verder. Als ik 30 exponentiële stappen neem ben ik 6 keer de wereld rond. Dit is iets wat wij als mensen ons haast niet kunnen voorstellen, maar zo hard gaan de ontwikkelingen nu wel. De komende 5 tot 10 jaar gaat er heel veel veranderen.
Het mooie is dat de Wet van Moor in Nederland gemaakt wordt. De chips die deze rekenkracht kunnen leveren worden gemaakt bij ASML in Veldhoven. Dit zijn parels van de economie. Iets wat we als Nederland veel te weinig uitdragen. Wat heeft nu gemaakt dat wij nummer 1 zijn geworden in de technologie om deze chips te maken?

Wat is nu eigenlijk de drijvende kracht van de Wet van Moor?

Deze ontwikkeling is begonnen bij de automatisering van de Philips licht-fabrieken in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Behalve werktuigbouwers had je ook elektrotechnici, programmeurs, optica, etc. nodig. Het feit dat wij in Nederland in staat zijn deze kennis te integreren, heeft te maken met dat wij gewoon zijn de dingen te zeggen die wij denken. Hiërarchie interesseert ons eigenlijk niet. Vakmensen met verschillende expertise zoeken elkaar op en sparren met elkaar om tot oplossingen te komen.
Dat systeemdenken heeft ASML tot een succes gemaakt. Maarten vertelt dat hij met zijn leergroep elk jaar mee doet aan robotvoetbal. De bedoeling is om in 2050 met robots te voetballen tegen het beste menselijk team van de wereld. Het interessante aan dit jaarlijkse evenement is dat elk team jaarlijks moet publiceren wat ze gedaan hebben. Je moet dus heel erg je best doen om te innoveren en het volgend jaar nog beter te doen. Dit is echt open innovatie. Immers elke robot die wat geleerd heeft kan dit in één druk op de knop met alle andere robots over de hele wereld delen. Dit toernooi heeft natuurlijk een veel hoger doel en dat is zorg-robots te ontwikkelen. 
Nu kan je de tuinbouw sector niet vergelijken met een Philips. De tuinbouw in Nederland is voor het merendeel een MKB gedreven bedrijfstak. Echte vernieuwingen worden in gezamenlijkheid met de kennisinstituten ontwikkeld. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die dat inzien en met elkaar samenwerken om de Nederlandse glastuinbouw wereldwijd een voorsprong te laten behouden op het gebied van kennis. Deze bedrijven zijn, om de woorden van Maarten te gebruiken, energiegevers en geen energienemers.

Wilt u ook een energiegever zijn, u weet mij te vinden.

Jan Willem de Vries
Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant