Afbeelding

'Het kan verkeren'

Algemeen Column

Recent verraste de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Royal FloraHolland ons met de uitspraak dat de veilingklok over 10 jaar niet meer bestaat.

Prijsvorming zou wellicht plaatsvinden via een nog niet bestaand digitaal daghandelssysteem. Mogelijk moet dit bericht in de pers wat genuanceerd worden, omdat niet duidelijk is binnen welke context hij deze opmerking gemaakt heeft. Het kan zijn dat de voorzitter een voorschot op zijn naderend afscheid nam door in meer vrijheid zijn persoonlijke visie weer te geven. 

Opmerkelijk ook was de reactie van een aantal  klanten van Royal FloraHolland. Wellicht ingegeven om hen een beetje te helpen bij de uitvoering van hun strategisch plan 2020.
Deze klanten pleiten juist voor het behoud van een fysieke marktplaats, met fysieke klokken voor 20% van de kleinschalige productie van 60% van de leden en voor 60% van de klanten van Royal FloraHolland die de niet gespecialiseerde afzetkanalen bedienen zoals bloemistwinkeliers. En met specifieke aandacht voor het behoud van een breed en kwalitatief hoogwaardig assortiment.

Rijnsburg, als fysieke marktplaats, zou een uitstekende optie zijn om deze rol te vervullen. Dit zou dan kunnen in combinatie met een landelijk digitaal kloksysteem met  middag veilen en aftuin levering. Verder zou de directe afzet van grootschalige telers aan afnemers die de gespecialiseerde kanalen, zoals retail, bedienen tegen zo laag mogelijke kosten kunnen plaatsvinden. Hierbij is partnership vereist en een oplossing voor 'price setting', 'price selling' en 'price getting' voor de producenten samen met hun afnemers zal gevonden moeten worden.

De fysieke veilcapaciteit van Aalsmeer en Naaldwijk kan dan worden beëindigd waardoor forse kostenbesparingen ontstaan. Beide vestigingen functioneren vervolgens vooral als handels- en logistieke hubs. De besparingen zouden kunnen worden gebruikt om het promotiebudget van 18 naar bijvoorbeeld 50 mio euro per jaar op te voeren (1% over de omzet).

Rijnsburg zou door leveranciers en klanten moeten worden bestuurd, geëxploiteerd en gefinancierd. De financiële afrekening kan gewoon via het beschikbare systeem van Royal FloraHolland worden voortgezet, maar dan wel tegen veel lagere kosten.
Tja, misschien helemaal niet zo'n gek idee… maar wel opmerkelijk.

Meer dan honderd jaar geleden werden, op initiatief van producenten, fysieke veilingklokken gestart om niet door de handel tegen elkaar uitgespeeld te worden.
En nu, anno 2016, pleiten handelaren voor het behoud van een fysiek veilsysteem, wel in combinatie met een aantal andere afzetwijzen en dit alles gebaseerd op marktsegmentatie.

Tja, 'Het kan verkeren', zei vader Cats (dichter-politicus-jurist, 1577-1660).

Herman de Boon
Voorzitter VGB
www.vgb.nl
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant