Afbeelding

Get Your Flower Act Together!

Algemeen Column

Deze dringende oproep deed professor Annemieke Roobeek van de Nyenrode Business Universiteit afgelopen week.

Wij, de sierteeltgroothandel, "parasiteren" op de collectief behaalde successen uit het verleden, innoveren niet meer en snijden hoogstens de kosten uit onze aanvoerketens. Ook Erik Moor, bijzonder gerespecteerd ondernemer en voorzitter van Decorum doet aan ketenverkorting. Met wat diverse handelsbedrijven voor hem al geruime tijd deden probeert hij nu, als categorie manager, opnieuw het wiel uit te vinden.

Anderen brengen geheel zelfstandig vernieuwende winkelconcepten, Groen & Gezond. Een mooi initiatief dat door de beperkte schaalgrootte, geen enorm consumenten publiek zal bewegen. Zelfs Royal FloraHolland maakt geen echte indruk meer, heeft grote moeite door te pakken en de hoognodige systeemveranderingen door te voeren, in het 'jaar van de versnelling'. 

Echte innovatie, zo stelt professor Roobeek, dat doe je samen met het gehele netwerk, bij voorkeur als "internationaal ecosysteem". Met de missie clusters met clusters te verbinden, collectief in te zetten op innovatie, duurzaamheid met lagere CO2 uitstoot, delen van informatie en afstemmen van (Big) sectordata.

Goede voorbeelden van internationale tools (want die zijn er zeker) zijn Floridata, Floricode, de VGB/BBH/FH consumententool en het VGB portal voor afzet-, landen- en, recent toegevoegde, importinformatie. Een ander instrument om verder te komen is mogelijk het topsectoren innovatie beleid, met de nieuwe koepel Tuinbouw Logistiek. Binnenkort openen de 'Call for proposals' van de diverse innovatie regelingen weer. De VGB blijft, als handelscollectief, innovatie bedrijven op het gebied van nieuw modulair bloemenfust en -dozen tot de milieumeetlat, een internationale vergelijkingstool voor milieuprestaties van FSI. Dit doen wij met al onze leden, nationale partners en internationale partnerorganisaties zoals Union Fleurs. 

Dus "Get Your Flower Act Together" en kom verder!

Anton Bril
VGB Trade Services 
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant