Afbeelding

Bent u een Eco Hippie?

Algemeen Column

Ongetwijfeld vraagt u zich nu af waar het met deze column naar toe gaat. Wel, heeft u zich wel eens afgevraagd hoe duurzaam u zelf bent?

Ik wel! Met alle aandacht voor MVO en duurzaamheid is deze vraag niet zo lastig te beantwoorden, want er zijn legio tests die je daar een antwoord op kunnen geven. 

De eerste test die ik tegenkwam laat op basis van vijf vragen weten of je als Eco Hippie of als planeetverbrander door het leven gaat. Meer serieuzere tests leveren mooie rapporten, QuickScans of mondiale voetafdrukken op. De laatste laat zien hoe veel hectare nodig is om in je eigen voedsel, energie, wonen en mobiliteit te voorzien. Bij mij zit de angel duidelijk in de 'mobiliteit'. Het aantal kilometers dat jaarlijks in de auto gereden wordt. Lastig op te lossen want in de sierteeltsector is openbaar vervoer niet bepaald een bruikbare optie. Elektrisch rijden is belastingtechnisch ongetwijfeld heel interessant maar is het regelmatig aanschaffen van een nieuwe auto dan zo duurzaam?

Duurzaamheid is best lastig. Het is niet zwart wit en het gaat over alles dat raakvlakken heeft met maatschappelijk verantwoord leven: People (mensen), Planet (aarde) en Profit (winst). Wij willen geld verdienen en van de welvaart genieten, maar dat geeft wel een zorgplicht naar huidige en toekomstige generaties.

Dat duurzaamheid lastig is merken wij ook bij de handel. Het is duidelijk dat aandacht noodzakelijk is, maar waar begin je? Is dat bij LED verlichting in de box, afvalscheiding of elektrisch rijden? Allemaal belangrijk maar vergeet de inkoop niet. Samen met FSI, Floridata en Floricode werkt de VGB hard aan een inkooptool waarmee de handelaar inzicht krijg hoe duurzaam zijn inkoop is. Op basis van inkoopgegevens (teler, productgroep, aantal) wordt het duurzaamheidspercentage berekend. Alles volledig vertrouwelijk natuurlijk. En doen er genoeg handelaren mee dan is ook een benchmark van dit duurzaamheidscijfer mogelijk.  
Zo kunt u uw klanten objectief laten zien hoe duurzaam uw aanbod is en leveranciers die niet duurzaam zijn aansporen meer op dat vlak te doen, een ketenproces dus. Inkoop is maar een onderdeel van de totale bedrijfsduurzaamheid maar wel een heel belangrijk deel! Een stukje waar u zelf veel invloed op heeft zonder dat u een Eco Hippie bent. Duurzaamheid draait om bewustzijn en verbetering en de inkooptool kan u daarbij helpen. Ik vertel u er graag meer over!

Manon Velthuis
VGB Beleidsmedewerker
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant