Afbeelding

Onbekend maakt onbemind

Algemeen Growers pride

De buiten of tuinbegonia heeft zeker potentie mits de focus wordt gelegd op de mogelijkheden en het eindresultaat.

De consument is nog onvoldoende op de hoogte over wat hij precies koopt en de mogelijkheden in tuin, terras en balkon. Onbekend is onbemind maakt het verschil bij het product tuinbegonia. Nick Nieuwenhuyzen, Productcoördinator Bloeiend Seizoen bij Royal FloraHolland, vindt het zelfs volkomen onterecht dat de tuinbegonia een ondergeschoven kindje is binnen de groep perkplanten. "De groeikracht van tuinbegonia is enorm en blinkt uit door zijn prachtige kleuren en grote hoeveelheid bloemen. Daarnaast zijn veel typen zelf zuiverend, dat inhoudt dat het product de oude bloemen zelf uitwerpt. Feitelijk wordt de consument dus een handje geholpen met het mooi houden van de plant. Deze productinformatie moet veel meer worden uitgedragen. Bovendien is tuinbegonia bij uitstek geschikt voor gebruik in het perk of in terraspotten. De hangende typen doen het daarentegen fantastisch in baskets en balkonbakken. Je kunt dus alle kanten op met dit bescheiden plantje."

Relatief kleine markt
Het seizoen voor de tuinbegonia staat voor de deur. De aanvoer is van week 16 tot en met week 27, met de piek tussen week 19 en week 23. Binnen de productgroep Begonia vertegenwoordigt tuinbegonia een productaandeel van twintig procent. Hieruit kan worden geconcludeerd dat tuinbegonia nog steeds een relatief kleine markt bestrijkt. "Het is een echte assortimentsvuller. Vanuit consumentenperspectief is tuinbegonia in de tuin een topper, maar wordt hij vanuit de handel nog niet opgepakt. Veel typen zijn op transport best kwetsbaar en in Duitsland wordt ook veel tuinbegonia lokaal gekweekt. De Nederlandse handel is dus aanvullend op de Duitse handel. Hiermee wordt dan tevens het antwoord gegeven op de vraag waar de in Nederland geteelde tuinbegonia naartoe gaat. De tuinbegonia ziet men in tuincentra, bouwmarkten en de groothandel."

Trendkleuren
Het product buiten of tuinbegonia bestaat uit twee groepen: rechtopstaande en hangende variëteiten. "De grootste trendkleuren in hangbegonia's zijn op dit moment zalm, roze en abrikoos. Daarnaast zijn ook de tweekleurige en dubbelbloemige typen populair. Bij de rechtopstaande tuinbegonia's zien we vooral het geel en rood terugkomen. Door de weelderige groei leent deze plant zich uitstekend om te combineren met andere tuinplanten zoals de Sanvitalia, Lobelia of Campanula."

Separate groei
Om de tuinbegonia meer bekendheid te geven is het noodzakelijk om voor de handel en consument de focus te verleggen naar de mogelijkheden voor balkon, tuin en terras. "Daarnaast moet er nog veel onbegrip worden weggenomen. Zo wordt het ruien van de plant bijvoorbeeld gezien als een nadeel, terwijl de nadruk veel meer moet liggen op het feit dat veel tuinbegonia's zelf zuiverend zijn of zelfs voor zo'n lange periode bloeien en er praktisch niets aan hoef te doen.

Hiermee kan worden ingespeeld op het verzorgingsgemak. De talrijke felle kleuren van de tuin- en hangbegonia's zijn een waar feest. Ook dit aspect moeten we meer laten zien, want als dat lukt, behoort een separate groei zeker tot de mogelijkheden!"

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant