Logo bloemenkrant.nl
Column

(F)LoRa netwerk

Kent u LoRa al? De energiezuinige netwerktechnologie Low Power Wide Area Networks (Long Range). Deze nieuwe techniek koppelt netwerken aan elkaar via een zender en een ontvanger (gateways). Per zendmast ligt het bereik tussen de 2,5 en 15 km. LoRa wordt alleen gebruikt voor die apparatuur waarvoor geen constante internet verbinding nodig is. Het voordeel van LoRa is dat het door containers heen te ontvangen is, een veel langere batterijduur heeft en daardoor uitermate geschikt om voor Internet of Things toepassingen te gebruiken.
 

Nederland is, als exportland van sierteeltproducten, groot geworden door het opzetten en aan elkaar koppelen van heel veel netwerken. Binnen een kort tijdsbestek worden de producten vanaf de kwekerij in grote hoeveelheden de hele wereld overgestuurd. Samengevat is dit niet veel anders dan wat er met digitale informatie binnen LoRa gebeurd. Als sector kunnen wij natuurlijk afwachten of een andere partij dit LoRa netwerk voor ons gaat invullen maar de vraag is of dit verstandig is.

Ontwikkelingen in de techniek kan je niet tegenhouden. Soms moet je door anderen op de mogelijkheden gewezen worden of anders naar oplossingen kijken om enthousiast te worden. Ik ben enthousiast over LoRa omdat deze techniek ontzettend makkelijk en voor weinig geld ingezet kan worden. Het digitale sierteeltnetwerk kan verrijkt worden met toepassingen waarmee de nieuwe consument opgroeit. Denk bijvoorbeeld aan consumenten advies gekoppeld aan een app maar ook aan partij informatie in een productsensor waardoor orderpicken geautomatiseerd kan worden, teelt informatie meegegeven kan worden, condities en verloop tijdens transport gemonitord kunnen worden of een geautomatiseerd voorraadbeheer voor uw afnemers.

Wanneer start u uw (F)LoRa netwerk?

Koos van der Meij
VGB beleidsmedewerker
VGB. Voor wie verstandig handelt

Reageren op de column kan via redactie@floranexus.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden