Logo bloemenkrant.nl
Column

Met passie

Deze week staat helemaal in het teken van de 'Engelse moeders'. 6 maart is het Mothering Sunday (Moederdag) in het Verenigd Koninkrijk. Deze van oorsprong Christelijke feestdag werd door heel Europa gevierd op de vierde zondag van de vastentijd. Later werd het een algemene dag waarop moeders in het zonnetje werden gezet. Door de sector is die dag, om marketingtechnische redenen, gekaapt en over het gehele voorjaar verspreid. De Fransen gaven hun eigen draai daaraan. Zij vieren Fête des Grands-Mères (Grootmoederdag) op 6 maart en wat later, op 29 mei, Moederdag. De Nederlandse en Duitse Moederdag valt gezamenlijk op 8 mei dit jaar. Die dag wordt het sowieso druk want dan is het ook: Fête de la Victoire in Frankrijk, Bevrijdingsdag in Tsjechië, Dag van de helden in Turkmenistan, Liberation of the Republic in Slowakije, Ouderdag in Zuid-Korea …and so on… 

Waarom nu eigenlijk een bloemetje (of plantje) voor moeders? Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn moeder is tegen de 80, best op leeftijd dus. Wat je zo'n oudje behoort te geven staat waarschijnlijk beschreven in de Consumententool, maar veel kan het niet zijn…. Helemaal niet in Engeland, waar het allemaal nog net een beetje traditioneler en tuttiger is.. 

Het is natuurlijk veel leuker om jouw vrouw een echt mooi boeket te geven of een grote bos rozen, stiekem te laten bezorgen bij jouw vriendin. Veel spannender toch? Maar zeg je mijn vriendin geeft ik wat met Valentijn en mijn moeder met Moederdag dan is het wel wat magertjes voor de trouwe echtgenote. In Engeland heb ik rond Moederdag in de metro wel eens een advertentie gelezen: "why wait… buy it your own! 

8 maart is 'internationale vrouwendag'. Maar wie, in dit koude kikkerland, zet zijn vrouw op 8 maart in de bloemetjes? Door 'de feministen' is deze dag neergezet als de dag voor de internationale vrouwenrechten. Het 'recht op een bloemetje' staat dan kennelijk nog niet al te hoog op de agenda. Voor echte waardering moet je het als vrouw die dag verder op zoeken bij de Italianen in het zuiden of de Russen in het oosten. Poetin en zijn mannen eren hun vrouw 8 maart met een officiële Russische vrouwendag! Joekels van rozen met dikke knoppen, helaas viermaal meer uit Ecuador dan bij onze kwekers vandaan. De laatste jaren vanuit Nederland vooral bescheiden boeketjes, maar wel voor hun vrouw, of hun maîtresse, allemaal met passie, dus goed voor de handel. De Italianen geven mimosa en een roosje, ouderwets maar mooi dat dit er nog is. Want daar leven wij als sector van. Passie, liefst het hele jaar door, op alle feestdagen, verjaardagen, trouwen en rouwen, een prachtig vak, voor mannen en als alles goed gaat ook voor hun vrouwen! 

Anton Bril 
VGB Trade Services
VGB. Voor wie verstandig handelt 

[Reageren op de column kan via redactie@floranexus.com]

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden