Beurs met 140 stands.
Beurs met 140 stands. Foto: Paul Smits

Bloemenbeurs Agriflor Ecuador

vragen n De bloemenbeurs Agriflor in Quito (Ecuador) was wat kleiner en korter van opzet, maar daardoor wel knusser. En spannend voor kwekers en andere bedrijven: er leven volop vragen. Lukt het alternatieven te vinden voor de weggevallen Russische markt, komt het handelsverdrag met de Europese Unie (EU) op tijd en zijn geverfde rozen de oplossing?

Door Paul Smits

Met meer dan 100.000 werknemers en honderden miljoenen aan export naar vooral de VS is de bloemensector in Ecuador een belangrijke economische activiteit.
Het Nederlandse HPP Exhibitions organiseerde samen met het Ecuadoraanse Expoflores de zestiende editie van Agriflor. Dit keer niet zoals in 2014 een eindje buiten Quito maar midden in de hoofdstad.

Vibrant

Een dagje korter (drie in plaats van vier) en wat kleiner met 140 stands, waaronder veel kwekerijen en Nederlanders. De meeste bezoekers zijn kopers en komen uit Latijns-Amerika, VS, Europa en China.
Een enkele deelnemer vindt het jammer, de verplaatsing naar het centrum van Quito. Zoals Kees Gram, exportmanager namens Royal van Zanten. „Het is allemaal wat smaller. De vorige locatie bood veel meer ruimte."
De Amerikaan Jason Hendsch van Qualisa (in Nederlandse handen) vindt het de sfeer juist ten goede komen. Hij noemt het 'vibrant'.
Vooral in de middag is dat het geval met grote drukte, waarbij ook nogal wat kortgerokte, strak geklede vrouwen opvallen.
Onder wie modellen die met een grote grijns de waar van een bepaald bedrijf aanprijzen. Gram: „Dat was vroeger nog veel meer. Het wordt hier juist veel Europeser."
De manager van Van Zanten zegt al vanaf het begin op de Ecuadoraanse bloemenbeurs te komen, naar tevredenheid. „Het is goed voor de contacten."

Positie

Hij en de ook aanwezige Jan Willem van Gulik, regiomanager Dümmen Orange, zijn Nederlanders die zowel in Ecuador als concurrent Colombia opereren en die buurlanden goed kunnen vergelijken.
Dan blijkt de Ecuadoraanse bloemenhandel spannende tijden te ondervinden.
De sterke dollar (hier de munteenheid) tegenover de Colombiaanse goedkope peso en het uitblijven van een handelsverdrag met de EU zorgen voor een minder sterke positie.
Anders dan buurlanden Colombia en Peru is Ecuador er nog niet in geslaagd tot een vergelijk te komen met Europa, waardoor met ingang van het nieuwe jaar een EU-tarief van 12% dreigt.
Alom bekend in Quito is de klap die het wegvallen van de Russische markt met zich mee bracht. Het leidde tot nogal wat faillissementen, maar er wordt ook geprobeerd andere wegen in te slaan.
Met bijvoorbeeld geverfde of gepreserveerde rozen voor nieuwe afnemers moet de ingezakte bloemenmarkt (6% daling export eerste half jaar in vergelijking met 2015) worden opgekrikt.

Productiviteit

Bij Ecuadoraanse kwekers leeft ook het besef dat de arbeidsproductiviteit omhoog moet.
Dat bleek tijdens een van de tours langs kwekerijen die Agriflor ook organiseerde.
Bij Valleflor ten oosten van Quito (Tumbaco), met gevarieerd aanbod van o.a. Alstroemeria, Delphinium en Gerbera, wordt dit benadrukt. Er wordt verteld dat de komende tijd zwaar wordt ingezet op arbeid effectiviteit, door meer machines te gebruiken.

Expo Flores-voorzitter Santiago Saenz benadrukt ook het belang van modernisering in zijn land. Complexe, starre arbeidswetgeving, belastingdruk en allerlei formaliteiten zijn volgens hem een sta in de weg voor de bloemenhandel.

Bloemenbeurs wordt Europeser.
Kleiner van opzet, maar wel knusser.
Afbeelding