Tuinontwerper Martin Elling:
Tuinontwerper Martin Elling: "Mondriaan is ideaal om in te vullen met bloembollen." Foto: keukenhof

Keukenhof geeft aftrap voor bollenplantseizoen

thema n Keukenhof heeft donderdag 6 oktober de aftrap gegeven voor het bollenplantseizoen. De tuinmannen plantten daarvoor de eerste bollen voor het bloemenmozaïek Dutch Design.

"Dutch Design," vertelt Keukenhofdirecteur Bart Siemerink, "is het Keukenhof thema voor 2017.
Uiteraard wordt het thema het komende seizoen nog verder uitgerold, maar de eerste prioriteit is het planten van de 7 miljoen bollen. De tuinmannen zijn hiermee inmiddels begonnen. Martin Elling, onze tuinontwerper, heeft behalve het bloemenmozaïek ook weer vele fraaie borders ontworpen.
Immers, in Keukenhof gaan de bollen er na elk seizoen allemaal uit opdat in het najaar weer nieuwe bollen kunnen worden geplant. Het is onze taak de vele bezoekers elk voorjaar opnieuw te verrassen."

Bijzonder jaar

Siemerink voorspelt dat 2017 voor Keukenhof een bijzonder jaar wordt vanwege de grootste verbouwing sinds lange tijd.
"De komst van het nieuwe entreegebouw brengt de nodige aanpassingen met zich mee, evenals de uitbreiding van 4 hectare extra grond en de aanleg van een mooi plein.
Om de voorbereidende werkzaamheden in goede banen te leiden, verhuizen we met het kantoorpersoneel al in week 41 naar het nieuwe entreegebouw. En hoewel het oude poortgebouw geen monument is, vinden we het behoud hiervan belangrijk omdat het beeldbepalend is.

7 miljoen bollen

Wel zal hiervan het kantoorgedeelte volledig verdwijnen. Maar voordat Keukenhof de komende lente zijn deuren opent, is het hele park weer tiptop in orde."

Mondriaan en Rietveld

Over het bloembollenmozaïek vertelt tuinontwerper Martin Elling dat gekozen is voor een ontwerp van de bekende schilder en kunstcriticus Piet Cornelis Mondriaan, waarmee de link wordt gelegd naar het Keukenhofthema Dutch Design.
"Dit wordt nog eens extra onderstreept met twee levensgrote stoelen naar ontwerp van architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld.
De vlakverdeling van het bloembollenmozaïek betreft is aangegeven met grote zwarte balken, gelijk aan die op het oorspronkelijke schilderij.
Het elementaire kleurgebruik van Mondriaan is ideaal om in te vullen met bloembollen. Om alvast een idee te geven van hoe het worden gaat, hebben we gekleurde houtsnippers over de bollen uitgestrooid."

Dubbele-vroege tulpen

Evenals vorig jaar is het bloemenmozaïek in twee lagen geplant voor een maximale verlenging van de bloei.
Het mozaïek heeft een oppervlak van 250 m2 en er zijn 80.000 bloembollen gebruikt, waaronder tulpen, muscari en krokus.
Voor het Mondriaanrood, geel en wit zijn volgens Elling de dubbele-vroege tulpen Pieter Geraeds, Marechal Niel en Cardinal Mindszenty gebruikt.
Omdat er geen blauwe tulpen bestaan, vult Muscari Super Star de blauwe vlakken. De tweede laag die het eerste zal bloeien is ingevuld met krokussen in de kleuren wit, geel, paars en wit-paars."

Het thema Dutch Design wordt doorgevoerd naar de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen. Ook zullen twee inspiratie-tuinen aan dit thema zijn gewijd. Keukenhof is geopend van 23 maart tot en met 21 mei.