Afbeelding
Foto: wilma van velzen

Een langer vaasleven

De vraag naar snijdahlia's met een lang vaasleven is groot. Een uitdaging voor de veredelaars, maar door nieuwe lijnen in te mengen heeft Gebr. Verwer met de Karma Dahlia® een nieuwe generatie gecreëerd met volop toekomstperspectief.


Samen met zijn broer Cees is Aad Verwer onder de firmanaam Gebr. Verwer al sinds 1967 actief met dahlia's.
In eerste instantie werd de teelt hiervan gecombineerd met andere producten zoals tulpen en vaste planten. Geleidelijk namen de dahlia's een steeds belangrijker plaats in en heeft Gebr. Verwer zich de afgelopen vijfendertig jaar ontwikkeld tot een toonaangevend veredelingsbedrijf dat gespecialiseerd is in dahlia's.
Voor zover bekend heeft het zelfs de allergrootste collectie dahlia's die er bestaat. Thans staan hiervan meer dan vijfhonderd soorten in volle bloei en ziet de proeftuin in Lisse eruit als een enorm kleurrijk schilderij.


Houdbaarheid

"Dahlia is een prachtig product met allerlei fraaie vormen en kleuren" zegt veredelaar Aad Verwer.
"Een groot knelpunt is echter de houdbaarheid. Voor de snijdahlia bedroeg deze een aantal jaren geleden zo'n dag of drie.
In de tuin is dat niet zo erg, want er komen steeds weer nieuwe bloemen.
Van het korte vaasleven is de consument aanzienlijk minder gecharmeerd.
Dit heeft ertoe geleid dat de handel en kwekers aan de veredelaars de opdracht hebben gegeven voor het veredelen van een goede kwaliteit snijdahlia met een langere houdbaarheid. Een uitdaging die we niet uit de weg zijn gegaan."

Karma Dahlia nieuwe troef van Gebr. Verwer

Vermengen

Een van de topseries die door Gebr. Verwer werd veredeld is de Karma-serie.
De naam hiervan kan worden herleid naar de eerste letters van de namen van Kees, Aad en echtgenotes Riet en Marian.
"Karma Dahlia is een geweldige snijdahlia met uitstekende eigenschappen. Qua formaat ook niet te groot, wat ervoor zorgt dat deze goed te transporteren is.
Via weefselkweek wordt ook besmetting met dahliamozaïekvirus voorkomen. Om het vaasleven te verlengen kozen we ervoor de Karma Dahlia met nieuwe lijnen te vermengen.
Het is dan bekend wat je meeneemt en dit is tevens een voordeel bij certificering, waarmee tegemoet wordt gekomen aan de steeds strengere keuringseisen die door NAK-Tuinbouw worden gesteld."


Vaasleven

De nieuwe kruisingen hebben geleid tot een nieuwe generatie Karma Dahlia. Daarbij zijn unieke eigenschappen zoals de bloeirijkheid, mooie bloemvorm en lange rechte sterke stelen met weinig of geen zijvertakking behouden en lukte het de houdbaarheid te verlengen.
"De nieuwe dahlia's kunnen vrij rauw gesneden worden en halen een vaasleven van 7 tot 9 dagen. Door tijdig te starten met weefselkweek kunnen we snel met een schoon product op de markt komen.
In de verbeterde Karma-serie zijn er inmiddels al veel kleuren, maar in de toekomst wordt dit aantal nog verder verbreed."


Donker blad

Overigens heeft Gebr. Verwer meer goede rassen. Het merendeel is kwekersrechtelijk beschermd.
Vanuit de hele wereld is hier belangstelling voor en menige internationale kwekersvereniging komt een kijkje nemen in de proeftuin. Zo is Gebr. Verwer ook gespecialiseerd in soorten met donker blad, waaronder de Happy Singles en nieuwe Dahlegria.
"Geen snijdahlia's, maar wel doen deze enkelbloemigen het prachtig in de tuin. De bloeitijd bedraagt minstens tweeënhalve maand.

In Amerika worden ze gebruikt voor het zogenaamde landscaping. Happy Days is vanwege zijn mooie compacte vorm en vlinderachtige bloemen ook heel geschikt als patioplant. Dit toont de enorme veelzijdigheid van Dahlia."

Aad Verwer in de tuin.
Afbeelding
De proeftuin.
Afbeelding