Rood, topper in kleurpalet.
Rood, topper in kleurpalet. Foto: Walter Landesbergencnb

Dahlia is echt Hollands product

product n Het overgrote deel van de aangevoerde dahlia's is nog steeds een echt Nederlands product. Zelfs nu de aanvoer vanuit Duitsland dit jaar iets is toegenomen.

Door Wilma van Velzen

Voor Paul Borsboom, Royal FloraHolland productmanager Freesia en Bolbloemenassortiment, zijn Dahlia's vooral een belofte.
Zijn belangrijkste taak is het stimuleren van de afzet van snijbloemen en dus ook snijdahlia binnen zijn productgroep.
"De grote variatie in kleuren en vormen biedt volop kansen in de markt. Het intrigeert mij daarom des te meer waarom dahlia nog niet die marktpositie heeft die je zou verwachten. Ik zie het als een grote uitdaging hier oplossingen voor te vinden."

Goede start seizoen

"Wat het seizoen betreft is dit voor de meeste aanvoerders goed gestart" stelt Paul Borsboom.
"Tot week 34 ligt het aantal stelen per week hoger ten opzichte van dezelfde weken een jaar geleden Over het geheel genomen ligt de aanvoer 7% hoger, maar vanaf week 32 liggen de aantallen onder het niveau van 2015.
Dit is overigens een beeld dat bij veel snijbloemen zichtbaar is. De piek die normaal gesproken tussen week 33 en 38 ligt, zal naar verwachting nog wat worden afgevlakt. Maar dit is positief voor de prijsvorming."


Aanvoer op naam

De belangrijkste kleuren roze, wit, rood, paars, geel en oranje groeien allemaal in aantal stuks. Het hardst groeien echter de gele en rode soorten.
Hoewel er nog veel snijdahlia's als gemengd of onder overige kleuren worden aangevoerd, neemt dit volgens Paul Borsboom af. "Gelukkig worden steeds meer dahlia's op naam aangevoerd. Dit geldt vooral voor de aanvoer aan de veilingklokken.
Met name omdat steeds meer digitaal wordt ingekocht door middel van kopen op afstand, klokvoorverkoop en verkoop via webshops, ben ik voorstander van het gebruik van cultivarnamen. In de bemiddeling zien we helaas het tegenovergestelde en neemt de aanvoer van anonieme dahlia's wel toe. Dit is met name in de Retail.
Goede afspraken over de samenstelling van het assortiment, de kleuren en specificaties zouden een prima oplossing zijn om dit afzetsegment te benutten."


Marktkansen

Het product snijdahlia wordt afgezet in heel Europa. Afhankelijk van het assortiment worden ook enkele verre markten bediend. De segmenten zijn redelijk stabiel. Ruim 80% wordt verkocht in het groothandel- en bloemistensegment.
In dit kader merkt Paul Borsboom op dat dahlia is opgenomen in het Product Activiteiten Plan van het Productteam (Producttafel).

"De focus ligt hierbij vooral op een analyse van de afzetmarkten en het in beeld brengen van marktkansen. Veel kansen liggen bij onze aanvoerders zelf. Bijvoorbeeld door samen te werken met het productteam om klanten zo goed mogelijk te informeren over de ontwikkelingen rond dahlia, zoals op het gebied van noviteiten."


Assortimentsposter

Dinsdag 6 september organiseert Royal FloraHolland samen met CNB een dahliavakmiddag, waarbij het handelsassortiment dahlia's en een aantal noviteiten in de showruimte worden getoond. Alle partijen uit het dahliavak zijn uitgenodigd om met elkaar te praten over dit prachtige product en de toekomst.
Tevens wordt vanuit de promotiecampagne PurE seasonal flowers een assortimentsposter gepresenteerd die inspiratie biedt aan bloemisten en andere marktpartijen in binnen- en buitenland.
Nog meer promotie biedt het herfstmagazine 365 Dagen Bloemen waarin dahlia is opgenomen. Ook onderdeel van de campagne vanuit PurE seasonal flowers.

Stijlvol wit.
Kleur geel wint aan populariteit.
Voor Paul Borsboom, Royal FloraHolland productmanager bolbloemenassortiment, zijn Dahlia's vooral een belofte.
Afbeelding