Minder consumenten door warme weer. Vakbezoek op peil.
Minder consumenten door warme weer. Vakbezoek op peil. Foto: Plantarium

Plantarium: veel noviteiten, maar een 'dip' in kwaliteit van inzendingen

vakbezoek n De bijna 6% (1.000) minder bezoekers dan vorig jaar die naar Plantarium kwamen, waren blijkbaar vooral consumenten. Het commerciële vakbezoek bleef met 10.650 bezoekers op het peil van twee jaar geleden (10.600), maar is ten opzichte van 2015 iets gedaald. In totaal kwamen er 16.100 naar de boomkwekerijbeurs, meldt de organisatie. Consumenten vonden het er kennelijk te warm voor.

Door Johan Th. Bos

In weerwil van de tropische hitte bleken deelnemers over het algemeen tevreden en redelijk tot goed orders te hebben genoteerd. De noviteiten waren deze keer in een afzonderlijke hal te vinden, maar die konden niet allemaal de toets der kritiek van de jury (van de KVBC) doorstaan.
Voorzitter Gert Fortgens constateerde een dip. "Van de 128 inzendingen hebben wij er maar 98 gekeurd. De rest had niet voldoende kwaliteit", zei hij. Dat was onder meer te wijten aan de overvloedige regen in de laatste maanden, dacht Fortgens.
Er werden vijf gouden, twaalf zilveren en 21 bronzen medailles toegekend.
De beurs streeft naar op de toekomst gerichte vernieuwing, meldde voorzitter Jan Willem Griep bij de opening. Er waren onder meer een 'Plein van de Toekomst', een Inspiration Room en twee 'Experience' Centra.
Die lijn wil de organisatie volgend jaar doorzetten en zelf, via onder meer een thema te bepalen, de regie houden. Griep sprak over Plantarium 3.0.

Onrust blijft

'Show it' was het thema van 2016. De boomkwekerij kan dat op terrein verbeteren, constateerde winnaar Toon Ebben van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2016, die de beurs opende door de beste noviteit, Astilbe 'Chocolate Cherry' (Mighty) van Compass Plants in Hillegom, te onthullen.
Boomkwekers moeten wat hem betreft hun product meer op het podium hijsen en daar laten zien wat je er allemaal mee kunt doen. "Als je hard trekt aan een product waar de maatschappij eigenlijk geen behoefte aan heeft, schiet je in eigen voet", zei hij.
Volgens Griep blijkt de veerkracht van de sector uit overleving na de economische crisis, maar blijft de wereld onzeker. "Onzekerheid is het nieuwe normaal, rustige tijden komen niet snel terug", zei hij.

Kinderen

Voor het eerst waren op de beurs twee concepten te zien om kinderen met planten en de natuur in het algemeen te bereiken: 'Kindergarten' van Dümmen Orange en 'Amazing World' van Van der Velde Waterplanten uit Bleiswijk.
Beide waren ook genomineerd voor de persprijs, scoorden daar niet, maar Amazing World werd wel uitgeroepen tot 'beste idee van Plantarium 2016' in de categorie categorie bedrijfsleven, waarvoor in totaal elf suggesties werden gepresenteerd.
In de categorie studenten (3 inzendingen) won Power Plant, van een team van het Wellantcollege in Delft: een plantenmuur waaraan met mobiele telefoons kan opladen.
Via Amazing World maken kinderen op een speelse manier kennis met de natuur, passend in een cadeaumarkt.
Dat gebeurt in vier 'werelden', variërend van groenten (Veggieworld) tot een box met vleesetende planten (Swampworld), waarmee ook nog muggen kunnen worden gevangen.
Het was de eerste keer dat het concept 'beste idee' op de beurs werd toegepast.

Overige prijzen

Behalve de als openingshandeling onthulde beste noviteit van Plantarium, werden nog enkele andere prijzen toegekend.
Tot de beste groene stand van de beurs werd voor de tweede keer op rij die van J.G. Cammeraat vof uit Boskoop uitgeroepen en bij de toeleveranciers Rovero Systems B.V. uit Raamsdonksveer.
De jury kwam uit de Kon Ver. voor Boskoopse Culturen.

De Persprijs Plantarium 2016, waarvoor de internationale pers de jury vormt, ging in de categorie concepten naar de Hydrangea macrophylla Three Sisters® van De Jong Plant BV uit Boskoop en Heinje Pflanzen-Handel GmbH & Co uit Edewecht(D).
Het gaat daarbij om drie verschillende kleuren in één pot. In de categorie Tuin-, balkon- en terrasplanten won de Clematis 'Taiga'® van Joh. Stolwijk & Zonen Boomkwekerijen BV uit Boskoop die.

Het team van Willemstein Hoveniers uit Waddinxveen is uitgeroepen als "Beste Green Team Plantarium 2016".
Boomkwekerijen, tuincentra, handelsbedrijven, hoveniers/groenvoorzieners en toeleverende bedrijven konden hun medewerkers daarvoor nomineren.
Voor de verkiezing door een uit vertegenwoordigers van diverse organisaties bestaande jury waren zes teams genomineerd door hun werkgever.
Die legden op de beurs een proeve van bekwaamheid af.

Afbeelding