Afbeelding

Heeft u zin om uit volle borst te zingen....

Column Column

Op 1 en 2 oktober brengt het Weekend van de Wetenschap u backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Op meer dan 250 locaties in Nederland openen deze organisaties dan hun deuren voor het publiek.

Zo ook Wageningen UR Glastuinbouw. Wij willen u laten zien wat voor onderzoek er wordt gedaan voor de planten van de toekomst. Over de planten zélf en over dingen om planten heen, o.a. biologie en techniek. Planten van de toekomst lijken aan de buitenkant misschien wel sprekend op de planten die we nu eten en bewonderen. Maar ze maken ongetwijfeld nóg beter gebruik van zonlicht, en zich nóg beter kunnen verdedigen tegen insecten, schimmels en bacteriën. Planten zullen nog meer dan nu omgeven zijn door techniek, zoals robots, die de gezondheid van de planten 24 uur per dag in de gaten kunnen houden, zodat tuinders precies weten welke planten wat nodig hebben. De ambitie van de plantenonderzoekers is dat de planten van de toekomst twee keer zo veel voedsel produceren, met de helft van de grondstoffen die nu nodig zijn.

Naast dat het dit weekend van de wetenschap is, bestaan wij tien jaar. Dat is een mooie gelegenheid om op zaterdag 1 oktober een terug te blikken en vooral vooruit te kijken. Samen met mijn collega's laten wij u zien wat voor kennis er nu ontwikkeld wordt en welke innovaties er in de pijplijn zitten voor de (glas)tuinbouw van de toekomst.  Kom gerust met u hele gezin. Wij laten u een stukje van ons werk zien.

Zoals bijvoorbeeld dat eentonig werk steeds meer door machines en apparaten wordt overgenomen.  En ook dat groene vingers nog steeds nodig zijn! Er zijn zelflerende stofzuigers voor bij u thuis, en zelflerende grasmaaiers voor uw gazon. In de glastuinbouw wordt gewerkt aan robots die kunnen bladplukken, oogsten of ziektes kunnen herkennen. Zeker in grootschalige teelten kunnen dit soort ontwikkelingen een grote bijdrage leveren. Kom kijken en praat met de onderzoekers achter deze ontwikkelingen!

Schoon water is een levensbehoefte voor ons en onze gewassen en is cruciaal voor een schoon milieu. De tuinbouw staat voor grote uitdagingen om niet alleen de teelt verder te optimaliseren, maar ook het milieu niet meer te belasten. Moderne glastuinbouw borgt door nieuwe technologie zowel de efficiënte productie van voedsel en het behoud het natuurlijke milieu. Ons onderzoeksproject "Glastuinbouw Waterproof" optimaliseert de teelt in moderne kassen en borgt daarbij dat de omgeving niet vervuild wordt met meststoffen en middelen, zodat de sloten schoon blijven.

De maatschappij verandert en de tuinbouw verandert mee. Telers en producenten van smaakstoffen zoeken met Wageningen Plant Research naar mogelijkheden om gewassen voor geur, kleur en smaakstoffen te telen. Het vakmanschap van telers wordt hierbij gecombineerd met knappe koppen uit het onderzoek: Welkom bij "Kas als Apotheek"!  Wist u dat er in Nederland niet voldoende aardbeien zijn om de aardbeiensmaak in ijsjes e.d. te geven? De glastuinbouw speelt op deze en andere kansen in.

De glastuinbouw gebruikt tegenwoordig spectaculair minder energie. Door een jarenlange samenwerking zijn kassen steeds slimmer geworden en is het energieverbruik in de glastuinbouw sterk gedaald. "Kas als energiebron" is een langjarige samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderzoekers die zijn vruchten heeft afgeworpen. Door de teeltprocessen te analyseren kunnen we nu zowel veel efficiënter als beter telen dan vroeger. Samenwerkende onderzoekers vanuit de natuurkunde en de plantenteelt tonen wat er tegenwoordig mogelijk is. Kom kijken naar nieuwe kassen waarin planten zich lekker voelen!

Weerbare planten zijn gezonder. In de glastuinbouw worden de gewassen steeds weerbaarder, kunnen zich steeds beter zelf redden en daardoor worden de teelten gezonder. Weerbare teeltsystemen maken gebruik van de verhoogde natuurlijke weerstand van planten tegen ziekten en plagen. De inzet van chemische middelen wordt steeds verder teruggedrongen door de inzet van biologische bestrijders. Nederland loopt hierin voorop in de wereld. We laten zien hoe het onderzoek bijdraagt aan deze ontwikkelingen.

Nieuwe snackgroenten en innovatieve boeketten maken het makkelijker voor consumenten om te kiezen: wat is lekker en wat is mooi? Wij kiezen met emotie. Hoe meet je smaak? Hoe meet je gevoel? Ons onderzoek met panels van consumenten naar de smaak van groenten en de gevoelswaarde van bloemen drukt de beleving van gewone consumenten uit in een objectief getal. Veredelaars en telers van groenten en bloemen gebruiken die getallen om lekkerder groenten en mooiere bloemen te telen. Kom kijken en proeven! En woont u in de buurt? Wellicht is ons panel dan wat voor u!

Tijdens het Weekend van de Wetenschap zijn ook Ernst en Bobbie van de partij met hun meest bekende en populaire liedjes uit de tv-series en natuurlijk uit hun succesvolle bioscoopfilm.

We kunnen allemaal uit volle borst meezingen met 'Je bent een soepkip', 'Red het bos en de dieren' en 'Wie zijn hier de baas?' Ernst en Bobbie weten als geen ander er altijd weer een hele mooie show van te maken, iedereen mee te laten zingen en soms ook mee te laten dansen op het podium!

Dus: een supergezellige, interactieve, herkenbare show waarbij iedereen een geweldige tijd zal hebben met de twee grootste soepkippen van Nederland !!! Jij komt toch ook? Lever vóór 16.00 uur 's middags je kleurplaat in of de Quizvragen (zie: www.wageningenur.nl/glastuinbouw). Je kunt supermooie prijzen winnen en.. Ernst & Bobby doen om 16.30 uur de prijsuitreiking, samen met de Burgemeester en de manager van de kassen in Bleiswijk.

Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf (Wageningen UR Glastuinbouw)

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant