Afbeelding

Terwijl ik dit schrijf is het nationale complimenten dag…

Column Column

Wat is er veel veranderd de laatste jaren. Het is nog geen vijftien jaar geleden dat ons bedrijf bestond uit meer dan 6,5 hectare glas beschikbaar voor onderzoek. Het toenmalige Proefstation voor Bloemisterij en Glasgroente werkte vanuit vijf locaties: twee proefstations in Naaldwijk en Aalsmeer en drie proeftuinen in Rijnsburg, Horst en Klazienaveen. De organisatie bood werk aan zo'n 240 mensen. De geschatte omzet bedroeg ongeveer 13 miljoen euro. In nog geen vier jaar tijd is dit alles afgebouwd tot wat het nu is. Dit jaar bestaat Wageningen Ur Glastuinbouw 10 jaar, een landelijk instituut voor toegepast onderzoek met als hoofdlocatie Bleiswijk.


Een instituut dat beschikt over ongeveer 1,5 hectare aan hoogwaardige onderzoek kassen verdeeld over een kleine 100 afdelingen. De omzet is nog ongeveer gelijk, het aantal medewerkers is met ongeveer een factor 3 afgenomen. Hadden we in die tijd een enkele academisch, geschoolde onderzoeker in dienst. Nu is het merendeel academisch geschoold en zijn we in het werkveld opgeschoven naar het toegepast strategisch onderzoek. Dat wil zoveel zeggen dat we niet meer aan de problemen van vandaag werken maar veel meer aan de problemen die op ons afkomen en een tijdshorizon kennen van enkele jaren. Natuurlijk is het zo dat als het nodig is wij uitrukken om desgevraagd te helpen met branden blussen. Maar wij zien onze taak veel meer als zorgen dat de boel niet in de brand vliegt. Mocht het dan toch gebeuren dan hebben wij de modernste brandweerauto's gebouwd en kunnen met het modernste materieel uitrukken.
Ik loop al wat jaartjes mee en heb nog meegemaakt dat we wekelijks open middagen hielden om telers bij te praten over het onderzoek. Hoewel we geen open middagen meer hebben en onze kennis op andere manieren overdragen, hechten we nog steeds grote waarde aan het nauwe contact met het bedrijfsleven. Als ik terugkijk, kent het praktijkonderzoek een bewogen geschiedenis van fusies en afsplitsingen. Ons bedrijf is de brug tussen wetenschap en praktijk. Meer dan ooit heeft de glastuinbouw behoefte aan wetenschappelijke kennen en wetenschappelijk onderbouwde gegevens. Niet alleen wordt ons werk complexer door een afnemend middelenpakket, stijgende brandstof prijzen en grote milieuvraagstukken. Werkzaamheden worden geavanceerder uitgevoerd door vergaande automatisering van het productieproces. ICT en Big Data worden binnen afzienbare tijd onmisbare hulpmiddelen.
De band met u als praktijk is voor ons cruciaal. Wij kunnen niet zonder u. Nu de directe toegang tot het onderzoek door de wijze waarop het wordt gefinancierd steeds meer verandert, begin ik te twijfelen of wij die band nog wel kunnen vasthouden. Immers wat kunnen we u nog laten zien? Daarnaast komen er steeds meer verschillende organisaties die bezig zijn met onderzoek zonder ook maar enige afstemming. Dit brengt een vervlakking in het onderzoek, de waaromvraag wordt niet meer gesteld. Ik vraag mij dan ook wel eens af wie hier het voortouw in gaat nemen om dit tij te keren. Deze ontwikkeling maakt dat wij als bedrijf actiever de onderzoeksmarkt op moeten om onderzoek binnen te halen, dat vervolgens steeds vaker onder geheimhouding moet worden uitgevoerd. Nog niet zo heel lang geleden was al dat onderzoek openbaar. Nu zijn de resultaten steeds meer voor de opdrachtgever.
Als ik zo terugkijk naar de resultaten die wij in de korte tijd die wij hebben geboekt in Bleiswijk dan is dat nogal wat. Het is teveel om op te noemen. Ik nodig u uit om een kijkje te nemen op: www.wageningenur.nl/glastuinbouw rechts onderaan vindt u het kopje "publicaties en informatie". Vindt u het goed als ik vandaag al mijn collega's complimenteer met deze bijzondere staat van rapporten en publicaties.

Jan Willem de Vries
Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)

[Reageren op de column kan via redactie@floranexus.com]

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant