Afbeelding
Foto: BK

Koord

Algemeen

Je kunt over alle ontwikkelingen in de sector eindeloos congressen, seminars, conferenties, workshops - en hoe die meuteverzamelingen verder mogen heten – houden.

CEO Steven van Schilfgaarde van Royal FloraHolland danst natuurlijk voortdurend op het slappe koord. Op de grens van tegengestelde (vaak vermeende) belangen. In het relatieblad Grow, andere media en op ledenvergaderingen zegt hij uiteraard dat zijn veiling met iedereen goede vrienden wil blijven, tegenstellingen met elkaar wenst te 'verbinden', zoals dat tegenwoordig heet, maar diep in zijn hart moet hij weten wat een kind begrijpt. En dan dringt zich het adagium op: Liever een foute dan geen beslissing.
Het probleem is dat de laatste jaren vaak besluiten zijn genomen, die niet of half werden uitgevoerd, dan wel later weer teruggedraaid. Hoewel voor koorddansers twijfel funest kan zijn, wekt het management van RFH soms de indruk het ook niet zo goed te weten. Aan de ene kant ontstaat een generatie van jonge kwekers, vertrouwd geraakt met en propaganda makend voor ver doorgevoerde digitalisering. Ondernemers die daarin geen bedreiging maar een nieuwe kans zien. Generaliserend kan men zeggen dat ouderen aan de fysieke klok willen vasthouden, omdat die nu eenmaal een eeuw lang het succes van de Nederlandse sierteelt was. Maar de vraag is of die ook een rooskleurige toekomst garandeert. Een jongerenraad mag het kennelijk zeggen. Als luis in de pels, zegt Schilfgaarde. Eigenlijk zou ik niet graag in zijn schoenen staan…

Johan Th. Bos
redacteur Bloemenkrant
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant