Nick Nieuwenhuyzen tussen zijn begonia's.
Nick Nieuwenhuyzen tussen zijn begonia's. Foto: Teuntje van Delft

Tuinbegonia vertelt een eigen verhaal

Algemeen

Binnen het outdoor of tuinbegonia assortiment is een groeiend aantal trendy soorten beschikbaar. Vooral de rijke bloei en grote hoeveelheid aan kleuren worden gewaardeerd.


DOOR WILMA VAN VELZEN

"De tuin is hot", stelt Nick Nieuwenhuyzen, productcoördinator éénjarige zomerbloeiers bij Royal FloraHolland. "De economie trekt aan en mensen geven weer geld uit aan de tuin. Dit zien we in alle outdoor producten terug en dus ook bij de tuinbegonia. Helaas is het zo dat de consument onvoldoende geïnformeerd wordt over de toepassingsmogelijkheden. Hier ligt een kans. Richting consument moeten we daarom blijven vertellen wat de mogelijkheden zijn voor de tuinbegonia's en tot welke mooie tuinprestaties deze in staat zijn."
Tuinbegonia's zijn er in alle mogelijke kleuren, vormen en variaties. Zij behoren tot één van de langst bloeiende eenjarige zomerbloeiers in het assortiment. Een bloeitijd tot vijf maanden en een zeer gebruiksvriendelijk karakter maakt dat tuinbegonia's eveneens ideaal voor potten en bloembakken. Er zijn talloze soorten te benoemen binnen de Begonia groep, maar er worden ook veel tuinbegonia's hobbymatig gekweekt. "Belangrijk voor de handelsbedrijven is dat zij het verhaal achter de plant en foto's goed aangeleverd krijgen van de aanvoerders, zodat zij dit hun klanten kunnen aanbieden. Dit gaat gelukkig al steeds beter."

Grote bloeicapaciteit

Commercieel gezien zijn er een aantal Begonia groepen te onderscheiden die veel worden verkocht. Het meest populair zijn volgens Nick Nieuwenhuyzen de vrij traditionele Begonia semperflorens types, die ook wel bekend staan als de Waterbegonia's en veel gebruikt worden in perken en bloembakken. "Zeer geschikt voor tuin en terras zijn de rechtop groeiende en hangende soorten tuinbegonia's die met hun opvallende bladeren en kleurrijke bloemen de hele zomer doorbloeien. Daarnaast zijn er de hangbegonia's, een groep die excelleert vanwege zijn grote bloeicapaciteit, gebruiksgemak en trendy uitstraling. Begonia's uit de Waterfall-serie zijn daardoor zeer gewild bij de consument. Ieder jaar zien we op de Flower Trials de mooiste shows en presentaties. Des te opmerkelijker dat hiervan nog te weinig terug te zien is op de winkelvloer. Populaire afzetlanden zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en Italië. Afhankelijk van het soort zien we de tuinbegonia in ieder afzetkanaal terug in het schap. De perksoorten worden actiematig verkocht in de bouwmarkt, tuincentra en supermarkt. De duurdere soorten hangbegonia's vinden hun weg in het groothandelskanaal. Veel tuinbegonia typen hebben overigens nog wel een uitdaging op het gebied van transport. De rijke bloei maakt de tuinbegonia ook kwetsbaar voordat deze daadwerkelijk op de winkelvloer staat."

Rood en roze

Vanuit de vorig jaar gehouden storecheck Begonia kwam naar voren, voor zowel indoor als outdoor Begonia's, dat de kleuren rood en roze de meest gevraagde soorten zijn. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is er eveneens vraag naar geel. Daarentegen winnen gemixte en dubbelkleurige soorten duidelijk aan populariteit.
"Tijdens vakanties in Amerika en Canada heb ik gezien hoe mooi het product tuinbegonia toont in perken en op het terras. Het is jammer dat het product nog relatief klein is in Europa. Ik zie hier graag verandering in komen. Uitingen dat de Begonia in 2016 Zomerbol van het Jaar was en in 2017 Balkonplant van de Maand, dragen bij aan een hernieuwde bekendheid van het product Begonia. Immers, dit heeft de Begonia extra aandacht bezorgd op promotiegebied."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant