Afbeelding
Foto: BK

'Russische beer' drukte bloemenexport

Algemeen

Na de vlotte start van de Nederlandse bloemen- en plantenexport in januari drukte het koufront van de 'Russische beer' in februari de vraag in grote delen van Europa.

Daardoor stokte de exportwaarde afgelopen maand op 2% onder het niveau van vorig jaar. Naar Rusland en andere Oost-Europese landen zette de groei door, zo blijkt uit statistieken van Floridata. Exporterende leden van de VGB signaleren een snel herstel van de markt, die tot en met februari met 2% klom tot € 1 miljard. Een jaar voor de Brexit is de onduidelijkheid hierover fnuikend groot.

De krimp in februari was in het bloemen en het plantensegment even groot. De cumulatieve bloemenwaarde zakte daardoor tot 1% op € 708 miljoen. De teller van de plantenexport staat op 6% groei, in omzet op € 336 miljoen. Het aantal handelsdagen was dit jaar hetzelfde als in 2017, toen in februari een groei van 7% werd genoteerd. In februari 2016 lag de groei op 6%. 
"Het was vooral het slechte weer in de tweede helft van februari, waardoor de vraag naar zowel bloemen als planten lager was", verklaart directeur Eric Kroet van IBH Export. Zijn collega's Ben Dames van Dames Plants en Sander van Veldhoven van FlowerForce bevestigen dat. 

Zie voor meer informatie VGB.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant