Afbeelding
Foto: VGB

Booming Brexit

Algemeen Column

Weet u precies wat de consequenties van de Brexit voor uw bedrijf zijn?

Hoe de koers van de Pond zich straks verhoudt tot de Euro? Hoeveel bloemen of planten u dan nog mag leveren aan uw klanten en tegen welke prijs? Hoeveel extra tijd en geld u dan al of niet kwijt bent aan fytosanitaire controles? 

Nee, is waarschijnlijk het antwoord. U kent de huidige gevolgen en over de gevolgen van de verschillende scenario's op de langere termijn heeft u wel al nagedacht. Logisch, maar het is zoals de Rabobank in een recent rapport terecht beschrijft  'De toekomstige invullingen van de verdragen met de EU bepalen grotendeels de impact voor de sierteelt'. 

We weten het dus nog niet. Samen met de controlerende organisaties kunnen we grofweg  inschatten wat een 100% fytosanitaire controle van geëxporteerde bloemen en planten betekent. Deze organisaties moeten dan waarschijnlijk op tijd op zoek naar extra personeel. Maar wat is op tijd en is 100% controle een reële optie? 
Niemand weet het. En toch is de Brexit het met stip op nummer één onderwerp waarover de VGB door externe partijen vrijwel dagelijks wordt benaderd. Zeker wekelijks krijgen we een uitnodiging voor een nationaal, internationaal of regionaal overleg over dit thema. En voor het nieuwe studiejaar is het een populair onderwerp onder de studenten. Afgelopen week twee die graag een enquête uit willen voeren onder de groothandelaren.

Gevolgen van de Brexit zien we nu al. Frankrijk kan binnenkort zomaar de 2e plaats op de lijst van belangrijkste exportlanden van het Verenigd Koninkrijk overnemen. Handelsbedrijven moeten al flink schakelen richting hun klanten en een soepele afhandeling aan de grens staat bovenaan hun wensenlijstje. Is er enig zicht op de richting die de verdragen tussen VK en EU opgaan dan weten we dat uiteraard graag. Het is dan een mooi moment om ook eens voorzichtig te praten over de consequenties op de langere termijn!

Manon Velthuis
VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant