Afbeelding
Foto: Ter Laak

Phalaenopsis meeting in Guatemala

Algemeen

Een bijzondere groep veredelaars, vermeerderaars en producenten van Phalaenopsis uit alle hoeken van de wereld, aangevuld met verschillende Nederlandse toeleveranciers, hebben elkaar vorige week ontmoet in Guatemala.

De belangrijkste reden voor het bezoek was de opening van Ter Laak AmericaS. Maar daar bleef het niet bij.
Aanvankelijk zou de groep een bezoek brengen aan Florida, waarna ze naar Guatamala zouden afreizen. Vanwege orkaan Irma konden de meetings in Florida helaas niet doorgaan. In slechts een paar dagen was alles omgeboekt en was er een aanvullend bezoekprogramma in elkaar gezet naar onder meer Dümmen Orange, Syngenta en het Guatemalteekse SyM. Laatstgenoemde is naast Ter Laak de voornaamste orchideeënproducent in Guatemala.

Ook BeJo Guatemala en Holland Orchids (Cymbidium) werden bezocht en dat leidde tot een verrassend beeld van een land dat vaker het nieuws haalt door politieke instabiliteit dan door de kansen die het biedt op het vlak van hoogwaardige tuinbouw. Van dat laatste zijn Holland Orchids en Ter Laak AmericaS de belangrijkste exponenten. Beide projecten zijn met stip binnengekomen in de lijst van vooraanstaande tuinbouwbedrijven in Midden-Amerika.

Opvallend is dat in vele landen de exportgeoriënteerde sierteelt startte met bulkgewassen, zoals de roos en anjer. In Guatemala lijkt het omgekeerde het geval. De sector wordt nu opgestart met hoogwaardige en kapitaalintensieve gewassen, zoals de Phalaenopsis en de snij-Cymbidium. Opvallend is dat niet alleen de kassen met toebehoren van uitzonderlijk hoog niveau zijn, maar ook het management op de bedrijven.

De conclusie werd dan ook al snel getrokken dat Guatemala de potentie heeft om zich verder te ontwikkelen als exporteur van sierteeltproducten. Al decennia lang zijn internationaal opererende zaad- en stekbedrijven gevestigd in Guatemala. Daar is sierteeltproductie nu dus nadrukkelijk bijgekomen.
 

Bij de foto boven: Ter Laak, opening AmericaS.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant