Afbeelding
Foto: BK

LTO Nederland luidt de noodklok

Algemeen

LTO Glaskracht en LTO Nederland hebben vorige week een gezamenlijk manifest aangeboden aan alle woordvoerders land- en tuinbouw van de Tweede Kamer.

Duizenden Nederlandse land- en tuinbouwondernemers staan met hun rug tegen de muur. Zij krijgen hun gewassen bijna niet meer vrij van ziekten en plagen. De LTO-organisaties roepen de regering en volksvertegenwoordiging dringend op om de knelpunten te erkennen en verantwoordelijkheid te nemen in het realiseren van oplossingen.  
 
Aangepast beleid van de ministeries van EZ en I&M is nodig om heldere kaders te scheppen voor NVWA en Ctgb om bovenstaande mogelijk te maken. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor het duurzaam en emissieloos telen van gezonde producten en mooie bloemen en planten. 
 
De Nederlandse glastuinbouw is internationaal koploper op het gebied van innovatie, duurzame productie en concurrentiekracht. De sector en ondersteunende industrie is  goed voor tienduizenden banen en miljarden omzet. Ook op het gebied van de vergroening van gewasbescherming loopt de Nederlandse land- en tuinbouw wereldwijd voorop. Door bureaucratie en een ongelijk speelveld in Europa lijkt hier een einde aan te komen. De nood is hoog. Door onvoldoende innovatie in de huidige regelgeving en het beleid kan het ver doorgevoerde groene gewasbeschermingssysteem in de land- en tuinbouw niet meer standhouden. De ongelijkheid van het speelveld binnen de EU wordt juist groter door het huidige nationale beleid en regelgeving. 
 
Lees hier de hele brief zoals die door LTO Nederland en LTO Glaskracht is opgesteld en aangeboden aan de Leden van de Tweede Kamer op maandag 4 september 2017. 
 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant