Afbeelding
Foto: Royal Brinkman

Bijdrage Royal Brinkman aan Poseidon

Algemeen

Per 11 juli 2017 heeft de BZG een positief advies gegeven voor plaatsing van de Poseidon op de 'BZG-lijst zuiveringsinstallatie glastuinbouw'.

Hiermee komt de zuiveringsinstallatie Poseidon beschikbaar als oplossing voor telers die per 1 januari 2018 moeten voldoen aan de Zuiveringsplicht voor glastuinbouwbedrijven. 

De Poseidon is een zuiveringsinstallatie van Moor Filtertechniek (onderdeel Van der Ende Groep). Royal Brinkman heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Poseidon, een logisch vervolg van de 'Bedrijfsscan waterstromen'. Deze scan geeft een overzicht van knelpunten alsook een helder advies ten aanzien van verbeterpunten in de waterstroom op het glastuinbouwbedrijf. De Poseidon is het resultaat van een strategische samenwerking; mogelijk gemaakt door de inbreng van kennis op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen, nutriënten en waterstromen van Royal Brinkman in combinatie met de kennis van Moor Filtertechniek op het gebied van membraan- en filtratietechnieken. 

Maartje Jung, Innovation Manager bij Royal Brinkman: "De Poseidon is de eerste  zuiveringsinstallatie die een besparing oplevert en een belangrijke stap maakt richting 0-emissie. De nutriënten blijven zoveel mogelijk in het systeem behouden, waardoor een flinke besparing op nutriënten wordt gerealiseerd." Een belangrijke driver om te lozen is een te hoog natriumgehalte in het recirculatiewater. De Poseidon verwijdert natrium en pakt hierdoor het probleem bij de oorzaak aan. De Poseidon beschikt over een nanofiltratiemembraan in de installatie dat natrium doorlaat en gewasbeschermingsmiddelen en deels nutriënten tegenhoudt. Actief koolfilters zorgen er vervolgens voor dat ook de laatste paar procenten gewasbeschermingsmiddelen worden afgevangen. Het gezuiverde water mag daarom worden geloosd op het riool.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant