Afbeelding
Foto: WUR

Maar is er alle inspanningen ten spijt iemand die ons gelooft? 

Algemeen Column

Vanuit een ambitie om de wereldwijd leidende positie van de Nederlandse land- en tuinbouw te willen behouden, is het al weer meer dan 5 jaar geleden dat mijn ex-collega Rob Meijer een strategische onderzoeksagenda heeft opgesteld, gericht op trendbreuken en baanbrekende innovaties op het gebied van plantgezondheid.

Het doel dat hij toen voor ogen had, is dat onze producten van hoogwaardige geborgde fytosanitaire kwaliteit zijn, welke duurzaam zijn geproduceerd. Komen tot een Glastuinbouw die nagenoeg emissie- en residuvrij produceert in robuuste systemen met een sterk verminderde afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Er moest een effectief en duurzaam middelenpakket (biologisch en chemisch) beschikbaar komen met een minimale milieubelasting (nagenoeg nul emissie) waarmee Nederland op wereldschaal concurrerend kan blijven. 

De basis was, dat er meer vanuit het gewas geredeneerd zou worden. Het plan was gebaseerd om richting 2027 de structurele problemen op het gebied van plantgezondheid opgelost te hebben en wij over robuuste weerbare teeltsystemen kunnen beschikken welke voor een duurzame productie en weerbaarheid zorgen door heel de keten heen.

Kennislijnen
Robuuste weerbare systemen zijn systemen die zoveel mogelijk uitgaan van een natuurlijk evenwicht, minimale externe inputs, optimale kringlopen en benutting van het zelfregulerend vermogen van het teeltsysteem. Om dit te bereiken zijn belangrijke kennislijnen benoemd. Naast onderzoek op de afzonderlijk kennislijnen is interactie hiertussen cruciaal voor het ontwikkelen van succesvolle robuuste weerbare systemen met perspectief voor de teler. Om hiertoe te komen is een integrale aanpak nodig op de kennislijnen. Weerbaar gewas, weerbare systemen (weerbare bodem/substraat/water en ecosystemen), slimme en innovatieve technologieën (o.a. detectie- en verfijnde toedieningtechnieken) en aanvullend een effectief duurzaam (biologisch en chemisch) middelen- en maatregelenpakket zijn noodzakelijk.

Het nieuwe doen
De integrale aanpak van deze kennislijnen noemde hij "Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid". Met dit nieuwe doen moet het mogelijk zijn op de lange termijn een glastuintuinbouwsector te hebben die nagenoeg emissie- en residuvrij produceert in robuuste systemen met een sterk verminderde afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
Een randvoorwaarde is dan wel dat er een effectief en duurzaam middelenpakket (biologisch en chemisch) beschikbaar moet komen met een minimale milieubelasting (nagenoeg nul emissie) waarmee Nederland op wereldschaal concurrerend kan blijven. 

Onbegrijpelijk
Nog steeds zijn er ondernemers die hun ogen sluiten voor het feit dat steeds meer consumenten vragen om duurzaam geproduceerde gezonde producten. Ik vind het onbegrijpelijk dat ik een paar dagen geleden in de media moet lezen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in samenwerking met politie en douane 44.000 kg vermoedelijk illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag heeft genomen. Dat gebeurde in februari en maart tijdens Operation Silver Axe 2. Dat is een door Europol gecoördineerde internationale actie gericht op de import, productie en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie. Autoriteiten in 16 deelnemende landen namen in totaal 122.000 kilo illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in beslag.
Iedereen weet dat binnen de Europese Unie alleen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen mogen worden gebruikt. Ik vraag mij af hoe onze klanten naar ons kijken als voor een zoveelste keer in de krant lezen dat de NVWA een kwekerij heeft bezocht op basis van een verdenking van het gebruik van een illegaal gewasbeschermingsmiddel. Als dan ook nog bij de doorzoeking een hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen...

Oké ik weet, net als u, dat dit incidenten zijn welke soms breed uitgemeten worden in de media, maar ze gebeuren, en wij laten het gebeuren. Als het appels waren dan zouden we ze weggooien.
Dan kunnen wij met zijn allen roepen dat "het nieuwe doen in plantgezondheid" bijdraagt aan de beeldvorming, dat wij de meest duurzame glastuinbouw zijn in de wereld. Een tuinbouw van een garandeerde kwaliteit van schoon uitgangsmateriaal en tuinbouwproducten welke bijdragen aan gezondheid en welbevinden. We komen dan niet verder dan beeldvorming... en dit gelooft niemand.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant