Afbeelding
Foto: BK

Rozen doen het altijd goed

Algemeen Growers pride

Toparrangeur Marcel van der Haar uit Groenlo werkt graag met rozen. Mooie grote zware rozen of de wat meer speelse trosrozen dat maakt hem niet uit. Rozen doen het immers altijd goed.

Door Wilma van Velzen

"Als we op onze bloemschikworkshopfarm Atelier Corragio workshops met rozen aankondigen, dan zitten deze altijd het eerste vol", zegt Van der Haar.

"Het is een van de weinige bloemen die iedereen wel kent. Ik ben nog uit de tijd dat in de winter alleen wat chrysanten, anjers en freesia's werden verkocht.

Tegenwoordig zijn rozen en trosrozen jaarrond in een prachtig en zeer ruim assortiment te verkrijgen. Maar ook de veelzijdigheid van rozen is groot.
Rouwwerk zonder rozen is een zeldzaamheid en in een feestelijke aankleding of een mooi boeket spelen ze meestal de hoofdrol.
Bovendien laten rozen zich goed met andere bloemen combineren. Jaarrond is een prachtig en zeer ruim assortiment rozen en trosrozen te verkrijgen."

Storytelling

Van der Haar geeft aan dat in de periode dat hij en zijn vrouw Christien de bloemenzaak in Borculo nog hadden rozen het hele jaar door deel uitmaakten van het assortiment.
"We hadden altijd wel een mooi soort staan. Grootbloemige rozen verkochten we het liefst als de knop al een beetje gesprongen was.

Vakkennis en 'storytelling' zijn noodzakelijk om het verhaal achter de roos aan de consument te vertellen. Deze moet immers weten dat dit niet ten koste gaat van het vaasleven.

In Nederland geteelde rozen maken deze belofte waar, maar bij de internationale rozen wil langdurig transport wel eens ten koste gaan van de bloeikwaliteit.

Dit gebeurt ook rond Valentijn bij sommige rozen die een langere periode in de koelcel hebben gestaan. Een eenmalige teleurstelling maak je dan nog wel goed, maar gebeurt dit vaker dan zou de consument het product wel eens niet meer willen kopen. Dit vraagt nog steeds de aandacht."


Rozenfestival Lottum

Het afgelopen jaar was Van der Haar ook als arrangeur bij het Rozenfestival in Lottum actief. Hij zegt zeer onder de indruk te zijn van het feit dat nagenoeg het hele dorp daarbij in de rozen wordt gezet.

"Het is echt een prachtig evenement om aan mee te werken. Onder rozen is ook veel innovatie en op beurzen en bloemenshows tref je vaak weelderige nieuwe soorten. Het zou mooi zijn als die dan ook wat gemakkelijker te verkrijgen zijn."


Indrukwekkend portfolio

Het verzorgen van workshops vanuit Atelier Corragio combineert Van der Haar met freelance opdrachten in binnen- en buitenland.

Het arrangeursvak kwam toevallig op zijn pad. "Ik ben opgegroeid in Epe en op school werd bloemschikken aangeboden als een extra vak. Ik had nooit eerder iets in die richting gedaan, maar creatieve vakken lagen mij wel en vanaf de eerste les was ik verkocht. Ik ben mij hierin gaan specialiseren."

De afgelopen dertig jaar heeft Van der Haar een indrukwekkend portfolio opgebouwd. De prestigieuze titel van Boekettenmeester 2006 en 2007, meerdere Top 3 plaatsen bij de Nederlandse Kampioenschappen bloemsierkunst en Flowercup winnaar in 2014 zijn enkele vermeldingen.

Daarnaast benoemde de stuurgroep evenementen van VBW hem in 2014 tot hoofdarrangeur bloemsierkunst op de Floraliën, een internationale sierteeltexpositie.

Eveneens is Van der Haar als arrangeur bij het Varend Corso in het Westland bij het Rozenfestival in Lottum betrokken. Met zijn vrouw Christien had hij dertien de bloemenzaak in Borculo, die sinds 10 jaar heeft plaats heeft gemaakt voor Atelier Corragio in Groenlo.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant