Afbeelding
Foto: LTO Glaskracht Nederland

LTO Glaskracht blij met verkiezingsuitslag

Algemeen

LTO Glaskracht Nederland is blij met de verkiezingsuitslag die voor de Nederlandse glastuinbouwsector positief uit kan pakken.

Nico van Ruiten, voorzitter: "We hopen nu op een voortvarende en zorgvuldige formatie, met voldoende aandacht voor Nederlandse land- en tuinbouw. Onze wens is meer ruimte voor een gezond ondernemersklimaat waarmee flinke stappen richting een groen en gezond Nederland kunnen worden gezet."
Ook pleit Van Ruiten voor een Minister van Voedsel, Natuur en Platteland. 
"Het belang van de agrarische export voor de Nederlandse economie is groot en moet daarom in de persoon van een zelfstandig minister vertegenwoordigd zijn in de ministerraad", aldus Van Ruiten. "Ook is de verwachting dat een dergelijke bewindspersoon de juiste keuzes kan maken richting de verduurzaming van de land- en tuinbouwsectoren."

Duurzame teelt
De Nederlandse glastuinbouw loopt voorop in duurzaam telen en levert gezondheid en welbevinden in de vorm van verse groenten, bloemen en planten met een grote exportwaarde. Zo draagt de sector bij aan een gezondere én leefbaardere samenleving. Op weg naar een klimaatneutrale samenleving loopt de glastuinbouw voorop als het gaat om de inzet van duurzame energie en het beperken van de CO2-uitstoot. Tegelijkertijd moet Nederland voorbereid worden op de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast. Ook voor deze opgave biedt de glastuinbouw kansen. Binnen de sector worden innovatieve oplossingen voor klimaat nu al op bedrijven toegepast: het vasthouden van regenwater in de kassen door dit te gebruiken als gietwater, het sluiten van de waterkringloop op glastuinbouwbedrijven, het benutten van waterbassins en kasdaken voor het bergen van piekbuien etc. Voor plantgezondheid worden in de glastuinbouw nieuwe technieken en een aanpak  met minder afhankelijkheid van chemische middelen ontwikkeld, die met een juist beleid een enorme impuls kunnen krijgen. Veel van deze ambities zien we ook bij de partijen die een goed verkiezingsresultaat behaalden. Een nieuw kabinet met speciale minister voor onze sector kan hierin dan ook een cruciale rol vervullen.

Op de foto: Nico van Ruiten (voorzitter LTO Glaskracht Nederland) staat voor een verantwoorde glastuinbouw die kansen biedt als het gaat om de grote transities waar de Nederlandse samenleving voor staat. 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant