Afbeelding
Foto: RGB stock

Collectieve waterzuivering via bestaande riolering

Algemeen

Voor het collectief zuiveren van afvalwater in de glastuinbouw kan het bestaande rioolstelsel worden gebruikt.

Dat geeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) aan in de kamerbrief van 6 maart 2017, naar aanleiding van de motie Geurts van 22 november 2016. Hiermee worden de juridische belemmeringen binnen de wetgeving weggenomen.

Tuinderscollectieven
De uitkomst van deze brief betekent concreet dat het zuiveren van stedelijk afvalwater mogelijk is mits een particulier collectief samenwerkt met het waterschap. De minister geeft aan dat het voor tuinderscollectieven die samenwerken met het waterschap en waar zuivering onder de verantwoordelijkheid van het waterschap plaatsvindt, er juridisch geen belemmeringen zijn. Het ministerie werkt een beperkte wijziging van de Waterschapswet uit die het mogelijk maakt dat een waterschap de kosten van zuivering doorbelast aan de bedrijven. LTO Glaskracht Nederland roept collectieven nogmaals op om bij de uitwerking van het collectief de samenwerking met waterschappen en gemeenten op te zoeken. Dit zoals afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord.

Het gebruik van de bestaande riolering speelt op diverse schaalniveaus. Tuinderscollectieven op lokaal niveau (polder/clusters) mogen gebruikmaken van de bestaande riolering, mits het te zuiveren afvalwater hoofdzakelijk afkomstig is van glastuinbouwbedrijven. De gemeente en/of het waterschap moet daarbij wel betrokken zijn in het beheer en uitvoering. Uit overleg van LTO Glaskracht met I&M bleek dat een wetswijziging hiervoor niet per definitie nodig is.

AWZI
In de brief van het ministerie wordt tevens het initiatief aangehaald binnen het Hoogheemraadschap van Delfland. Dit initiatief heeft betrekking op de businesscase voor de centrale zuivering op de AWZI Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Deze businesscase wordt als voorbeeld gebruikt om de beperkte aanpassing in de Waterwet uit te werken met betrekking tot het doorbelasten van de zuiveringskosten. Dit maakt de weg vrij voor LTO Glaskracht om verder te gaan met de ontwikkeling van het collectief AWZI Nieuwe Waterweg. Bij realisatie van dit collectief biedt dit voor ca. 1.400 hectare glastuinbouw een oplossing voor invulling van de zuiveringsplicht.

Tuinderscollectieven op basis van een aparte afvalwaterleiding voor de inzameling en zuivering van het restwater uit de glastuinbouw, konden en kunnen gewoon worden uitgevoerd. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, zowel particulier als door middel van een Publiek Private Samenwerking (PPS).

Het is voor de sector van groot belang dat het aantal normoverschrijdingen in het oppervlaktewater afneemt. Dit is de reden voor het afsluiten van het Hoofdlijnenakkoord in 2015. De mogelijkheid van collectieve zuivering is een belangrijk onderdeel van de afspraken en de mogelijkheden om te kunnen voldoen aan de zuiveringsplicht. Daarnaast kan collectieve aanpak voordelen opleveren op gebied van kosten, efficiëntie en koppeling duurzame gietwatervoorziening.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant