Afbeelding
Foto: VHG

Goud voor team AOC Oost uit Almelo 

Algemeen

Met een nipte voorsprong kwamen Stefan Schoolderman en Timo Kruize van team AOC Oost uit Almelo zaterdagmiddag 18 februari als de winnaars van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg uit de bus.

Tijdens de finale, die plaatsvond op de consumentenbeurs TuinIdee in de Brabanthallen in Den Bosch, kregen zij de hoogste waardering voor hun woestijntuin. Op de tweede plaats eindigde het team van het Wellantcollege uit Houten. Het brons ging naar team Groenhorst uit Velp. Team Helicon uit Boxtel werd vierde. 
 
Het winnende team heeft zich volgens de jury vooral onderscheiden door de nauwkeurige maatvoering, de uitstekende samenwerking en het werktempo. In oktober zullen ze de nationale titel 'beste hovenier' verdedigen tijdens WorldSkills 2017, de wereldkampioenschappen voor beroepen in Abu Dhabi. "Fantastisch", vindt Timo. "Deze wedstrijd was een enorme ervaring en dan met dit resultaat, echt ongelooflijk. Teammaat Stefan kan het nog maar moeilijk geloven. "We gaan het even laten bezinken en dan vol gas naar Abu Dhabi!"  
 
Technische uitdagingen 
Het tuinontwerp van Emiel Versluis van Vis à Vis Ontwerpers bevatte pittige technische uitdagingen. De ontwerper liet zich inspireren door de omgeving van Abu Dhabi en ontwierp een oase in de woestijn, met Perzische invloeden en strakke geometrische lijnen. "Een bijzonder ontwerp, met zeer technische elementen, zoals een pergola waar veel zaagtechniek aan te pas komt en een tegelplateau waar eigen creativiteit in kon worden gelegd", vertelt juryvoorzitter Bas van Swigchem.  
 
Vakkanjers 
Presentatrice Marit van Bohemen reikte samen met VHG-directeur Egbert Roozen de oorkondes en medailles uit aan de teams. Roozen complimenteerde de organisatoren, deelnemers, jury en sponsoren met deze uitstekende promotie voor het groene vak. "De branche verwacht een groot tekort aan vaklieden. Daarom moeten we alles op alles zetten om jongeren te interesseren voor dit mooie beroep. VHG investeert veel in de samenwerking tussen scholen en bedrijven en wil het vak ook meer aanzien geven door de Meestertitel te introduceren. Met al onze initiatieven blijken we een voorbeeld voor andere branches." 
 
Organisatie 
De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2017 is georganiseerd door Branchevereniging VHG, in samenwerking met de AOC's. Van Swigchem constateert dat de animo bij de AOC's om deel te nemen aan de wedstrijd toeneemt. "Steeds meer scholen organiseren voorrondes tijdens een open dag of beurs en zoeken daarbij verbinding met het bedrijfsleven. Dat is heel waardevol. Die wedstrijden verlopen bovendien, net als deze finale, in een uiterst prettige sfeer. Het is echt een sportieve competitie." 
 
De wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Colland Arbeidsmarkt, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, het ministerie van Economische Zaken, AOC-Raad, WorldSkills Netherlands en TRI groei in groen. Daarnaast kon de organisatie rekenen op steun van een groot aantal materiaalsponsors. 
 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant