Afbeelding

Kwekers willen graag weten wat ze kopen

Algemeen Growers pride

Veredelingsbedrijf Benary in Venhuizen doet het net even anders. Het toont een vergelijkingsproef van het commerciële violen series onder de originele naam als serie. Kwekers willen immers graag weten wat zij kopen.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"We hebben dit nu drie seizoenen op deze wijze gedaan en dit is heel positief ontvangen" zegt Fulco Spithoven, sales manager Benelux bij Benary. "Ook tijdens de komende presentatie van de bloeiproeven op 7, 8 en 9 maart wordt hieraan vastgehouden. Normaal gesproken worden de violen per kleur van de verschillende veredelingsbedrijven door elkaar gepresenteerd. Dit maakt het voor kwekers lastig om een keuze te maken."

Complete series

Bij veredelingsbedrijf Benary worden de bloeiproeven daarom niet per kleur, maar per serie getoond. In de lengte van de tafels worden de complete series per veredelingsbedrijf neergezet. Ook van de concurrerende bedrijven zoals Syngenta, Pan American, Sakata, Takii, Hem Genetics en Flora Nova. "Doordat de tafels naast elkaar staan, zien kwekers veel beter wat de goede eigenschappen zijn, wat de vroege en late kleuren in de serie zijn en welke het beste bij elkaar passen. Dit maakt onze proeven uniek. Voor sommige kwekers was dit in het begin misschien even wennen, maar inmiddels is iedereen even enthousiast. Er wordt zelfs naar gevraagd."

Compactheid

Veredelingsbedrijf Benary kent een rijke geschiedenis en bestaat volgend jaar 175 jaar. Het levert zaden aan jonge plantenleveranciers, waarbij aangetekend dat het assortiment pot- en perkplanten bijzonder breed is. De veredeling is verspreid over drie zogenaamde veredelingslocaties, de hoofdvestiging in Han.Münden (D), de vestiging in Californië(USA) en sinds 2010 ook de vestiging in Venhuizen (NL). In Venhuizen worden o.a. de violen veredeld. "Onze paradepaardjes zijn de extra grootbloemige Inspire® DeLuXXe, grootbloemige Inspire® Plus en in de kleinbloemigen de cornuta Admire®. Deze zijn beschikbaar in een breed kleurenspectrum. Kenmerkend van deze soorten zijn de uniformiteit binnen de serie qua plantbouw, potvulling, bloeimoment en bloemsteel lengte. Daardoor zijn ze makkelijk te telen.

Genetica

Over het assortiment violen zegt Spithoven eveneens dat er de afgelopen vijf jaar keihard gewerkt is aan het verbeteren van de bestaande genetica. "Hierin zijn grote slagen gemaakt omdat de Benary veredelaars de lat erg hoog hebben gelegd. Dit zien we terug in het feit dat onze soorten steeds vaker door de kwekers worden gepakt. De Delta van verdelingsbedrijf Syngenta staat nog steeds qua aantallen eenzaam aan de top, maar gezien de uitstekende ontwikkelingen in ons assortiment zal dit over een aantal jaren anders zijn.

Aanmelden

De proeven van het commerciële assortiment violen worden van 7 tot en met 9 maart getoond onder de originele naam en als series. "Ook kwekers gebruiken steeds vaker de originele benaming van de planten wat inmiddels voor een doorbraak heeft gezorgd. Kwekers die aan de bezichtiging van de proeven willen deelnemen kunnen zich hiervoor aanmelden via het emailadres fulco.spithoven@benary.nl De bezichtigingen zijn tussen 09.00 en 17.00 uur."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant