Afbeelding

Meer betrokkenheid bij het veilproces

Algemeen Growers pride

Het streven van de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) Eenjarige Tuinplanten is meer leden betrekken bij het veilproces. Het komende jaar zal hieraan worden gewerkt.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Gerard Spaans is sinds oktober 2016 voorzitter van de FPC Eenjarige Tuinplanten. Een bestuursfunctie waaraan hij met veel plezier invulling geeft. "Ik heb het stokje overgenomen van Peter van der Plas.

Actief

Door actief te zijn in de FPC voel ik mij veel meer betrokken bij wat er gebeurt op de veiling. De lijnen zijn kort en er kan over veel belangrijke Royal FloraHolland zaken worden meegedacht en geadviseerd, zoals bijvoorbeeld over onderwerpen als dienstverlening en productbeleid."


Belangen behartigen

Buiten de FPC runt Spaans samen met Senno Looije pot- en perkplanten kwekerij Spaloo Plant in 's Gravenzande. Beiden hebben veel teeltervaring en leggen zich van daaruit toe op de teelt van veel verschillende producten waaronder najaarsviolen. Deze ervaring, rechtstreeks uit de praktijk, stelt Spaans in staat de belangen van de kwekers van Eenjarige Tuinplanten nog beter te behartigen.

Zeker nu er volop activiteiten plaatsvinden rond het verder uitwerken en implementeren van de strategie Royal FloraHolland 2020 vindt Spaans het belangrijker dan ooit dat de leden betrokken zijn bij het veilproces.

Nieuwe veilen

"Actueel zijn bijvoorbeeld de ontwikkelingen rond het nieuwe veilen. Dit vraagt alle aandacht, evenals het aanbodoverzicht voor de klokvoorverkopen met FloraMondo. Op dit moment versnellen we enorm met het digitaliseren van onze producten en hebben we op standaard niveau reeds de nodige slagen gemaakt. Echter, aan verdere versnelling kleven een aantal eisen zoals lagere kosten, het snel kunnen delen van de informatie en makkelijke toegang voor onze klanten.

Praktijk

In de praktijk zien we dat dit nog niet zo eenvoudig is als je dit afzet tegen het gebruiksgemak van bij

voorbeeld bol.com. Maar dat komt omdat wij met levend product werken. Voortgang in dit proces heeft de hoogste prioriteit en met zijn allen proberen we hierin een steentje bij te dragen. Een ander punt van aandacht zijn de CC platen met het oog op de invoering van de nieuwe CC Solid platen.

Ter discussie staan twee scenario's. In scenario A CC Solid worden op termijn de houten platen in de markt vervangen en in scenario B CC Solid worden zowel de oude als nieuwe platen gebruikt."

Promotieplan

Hoge verwachtingen heeft Spaans van het nieuwe promotieplan Outdoor planten 2017-2019 waarvoor jongstleden november met grote meerderheid is ingestemd.

Van de uitgebrachte stemmen was 94,8% afkomstig van de kwekers van Eenjarige Zomerbloeiers (Tuinplanten), naast 85,7% kwekers van Balkon- en Terrasplanten en 77,2% kwekers van Boomkwekerijproducten.

"Het is al langer een wens van de FPC Eenjarige Tuinplanten om de promotie gezamenlijk op te pakken met de FPC Balkon- en Terrasplanten en de FPC Boomkwekerijproducten vanuit een meerjarenplan en die is nu vervuld. Dit zijn mooie ontwikkelingen."

Marktgericht

Binnen de Eenjarige Tuinplanten vervullen de violen een belangrijke rol. Zij geven ieder voorjaar het startsein voor het perkgoedseizoen. "Het merendeel van de violen wordt afgezet in het voorjaar. In het najaar ligt de productie een stuk lager. De keuze van kwekers om violen te telen is voornamelijk marktgericht.

Toekomst

Er wordt steeds meer geselecteerd op nieuwe kleuren en rassen, maar de grootbloemige violen en kleinbloemige cornuta's blijven de nummers één. Er is echter altijd ruimte voor specialisatie zoals hangende bosviolen of tricolors in een pot.

De verwachting is wel dat er in de toekomst meer vraag komt vanuit de handel naar specialisaties."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant