Afbeelding

Startschot 'Schoon erf, schone sloot'

Algemeen

Siem Jan Schenk, Hoogheemraadschap, en André Hoogendijk, KAVB, geven vrijdag het startschot voor het opschalen van het project 'Schoon erf, schone sloot'.

Met dit project willen het hoogheemraadschap en de KAVB de afspoeling van gewasbeschermings-middelen op bloembollenteeltbedrijven terugdringen met 80%. 
 
Het project 'Schoon erf, schone sloot' met projectleider Peter Knippels, senior beleidsmedewerker bij de KAVB, heeft als doel de waterkwaliteit te verbeteren door bewustwording, gedragsverandering en simpele bedrijfsaanpassingen bij bloembollentelers. Nog te vaak treft het hoogheemraadschap gewasbeschermingsmiddelen in te hoge concentraties in de sloot aan.Deze blijken vaak afkomstig van het erf door bolontsmetting of van afspoelend regenwater van opgeslagen kisten en machines die met gewasbeschermingsmiddelen verontreinigd zijn. Bij een regenbui stromen de middelresten af naar de sloot.
Uit eerdere pilots van 'Schoon erf, schone sloot' in de kop van Noord-Holland is gebleken dat bollenkwekers deze afspoeling relatief eenvoudig kunnen voorkomen door het nemen van verschillende maatregelen, zoals een afdak op het erf of door het uitlekwater apart op te vangen. Daarvoor is per bedrijf wel maatwerk nodig. 
 
Succesvolle pilots 
Schenk: "Na de succesvolle pilots, die we samen met de KAVB en andere partners hebben uitgevoerd, vind ik het positief dat er nu een vervolg komt waar komend jaar 30 bloembollenteeltbedrijven uit Noord-Holland aan deelnemen. Ik zie ook het enthousiasme bij de telers om de problemen aan te pakken". Verder geeft Schenk aan dat samenwerking tussen alle partijen die belang hebben bij emmissievermindering nodig is om successen te behalen. "In de pilots heeft de aanpak in een periode van twee jaar geleid tot een reductie van 80 tot 90 procent van de hoeveelheid gemeten gewasbeschermingsmiddelen. Het zou fantastisch zijn als we deze resultaten kunnen voortzetten. Daar heb ik ook alle vertrouwen in en streef er daarom samen met de KAVB naar dat er uiteindelijk 120 bedrijven in ons werkgebied gaan deelnemen." 
 
Duurzame bloembollensector 
Bij de deelnemende bedrijven worden het eerste jaar nulmetingen gedaan in de afvoerputten op het erf. Hiermee wordt inzicht verkregen in de concentraties van de gewasbeschermingsmiddelen die daar momenteel in voorkomen. Op basis van deze resultaten gaan de telers in overleg met hun adviseurs van de gewasbeschermingsmiddelenhandel, mede onder begeleiding van CLM, komende maanden maatregelen nemen op hun bedrijf. Deze initiatieven dragen bij aan de doelstelling van het Actieplan Duurzame Bloembollensector van de KAVB om het aantal normoverschrijdingen in 2018 met 75% terug te brengen en in 2023 met 98%. Het hoogheemraadschap, de KAVB en de betrokken telers spannen zich daar samen voor in. 
 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant