Afbeelding

Kuivenhoven 100 jaar

Algemeen Growers pride

"Ieder seizoen heeft zijn eigen gezicht, vernieuwing en inspiratie"

Piet Kuivenhoven moet er niet aan denken om jaarrond hetzelfde te telen: "Wij kiezen voor seizoensgerichte en diverse producten." Kwekerij Kuivenhoven in Poeldijk vierde in februari haar honderdjarig bestaan, maar is beslist nog niet ingeslapen.

Door Esdor van Elten

In 1916 kocht de overgrootvader van Piet Kuivenhoven (50) een stuk land van ongeveer een hectare in Poeldijk. Anno 2016 beslaat Kwekerij Kuivenhoven een gebied van ongeveer acht hectare, waarvan zeven hectare effectief voor de teelt gebruikt wordt: 4 hectare glas en 3 hectare buitenterrein.
"Vooral in de tijd van mijn vader is er veel land bijgekomen", vertelt Piet. Hij werkte zelf al van jongs af aan in de tuin: "mijn school was hier tegenover en iedere dag dirigeerde opa mij na school de tuin in. Er was altijd wel een klus." Dat Piet de tuin in zou gaan stond dan ook welhaast vast.

Diverse teelt

Het was Piets vader die in 1976 overstapte op de teelt van potplanten. Kuivenhoven teelt een breed assortiment: naast Senetti, Osteospermum, Gazania, en Lavendel kweekt het bedrijf ook Dipladenia.
Het grootste voorjaarsproduct is Campanula. Het najaar staat in het teken van de teelt van Helleborus, Poinsettia en Princettia.
Het gevarieerde aanbod is een bewuste keuze: "Ik geloof heel erg in seizoensproducten", legt Piet uit. Het heeft wel nadelen. Zo is diverse teelt lastiger te plannen en nog lastiger te automatiseren. Maar daar staat tegenover dat je risico gespreid wordt en dat je marketingtechnisch steeds met een nieuw en ander verhaal kunt komen.
Ieder seizoen heeft zijn eigen gezicht en inspiratie. Het bruist meer, qua veredeling en vernieuwing."

Geen makkelijke dingen

Is de 'oubollige' Poinsettia dan zo bruisend?
Kuivenhoven denkt van wel: "De Poinsettia is één van die planten die voor de consument eigenlijk nooit een teleurstelling is. Een dankbaar artikel en na een geslaagde teelt een kick voor de kweker.
Zeker de laatste jaren is het assortiment flink uitgebreid. Zo hebben we hier al een stuk of dertien kleuren poinsettia. Niet alleen rood, maar ook paars en twee- of meerkleurig. Van de verwante Princettia hebben we er vier, waaronder een nieuw helder wit soort.
We zoeken naar selectiviteit, niet zozeer naar exclusiviteit. Ieder jaar proberen we wel weer een aantal nieuwe soorten uit. We doen geen gemakkelijke dingen. Pionieren heeft altijd in ons bloed gezeten. In 1993 waren we bij de eersten die met potmaat 10,5 begonnen.
En onze klanten kunnen dat heel erg waarderen, want ze komen graag terug."

Toenemende markt

Het najaar is altijd een extra drukke periode voor Kuivenhoven. Naast de teelt van de poinsettia is de periode tussen september en eind januari ook de tijd van de Helleborus.
"Die bloeit van nature rondom kerst en is daarom erg gewild, met name in Duits sprekende landen, Italië en Scandinavië", aldus Piet.
Kuivenhoven is blij met de toenemende markt voor Helleborus, want het betreft ook een arbeidsintensieve en ook wel risicovolle teelt.
"De planten doen er een jaar over om tot bloei te komen. Dat is dus een behoorlijk investering. Daarnaast vraagt de teelt om heel wat 'handjes' voor het verplaatsen, oogsten, schoonmaken en verpakken van de planten."
Inmiddels kan Kwekerij Kuivenhoven dus bogen op honderd jaar ervaring, maar nog steeds is geen dag hetzelfde.

En Piet zou niet anders willen: "Bij ons staat plant en klant centraal. We willen gewoon samen mooie planten maken!"

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant