Afbeelding

Politiek

Algemeen Column

Politiek, noodzakelijk kwaad of noodzakelijke steun?

2016 leverde in ieder geval een paar onvoorspelbare politieke feiten op. Brexit en Trump.
Naast alle andere politieke ontwikkelingen kan men zeggen dat politiek steeds onvoorspelbaarder wordt. Terwijl het bedrijfsleven en met name de handel juist gebaat is bij stabiliteit en voorspelbaarheid.
Ik denk dat in de huidige tijdsgeest onvoorspelbaarheid de nieuwe realiteit is.

Onzekerheid
2016 is bijna voorbij, 2017 staat voor de deur. Dan zal de impact van Trump duidelijk worden. Wat gaat hij echt doen, wat niet en wordt het Brexit scenario ingevuld?
Op het Europese front kunnen wij ook het nodige verwachten. Verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en natuurlijk Nederland. Wie durft zich nog aan voorspellingen te wagen? Dus onvermijdelijk weer een periode van onzekerheid. Het Nederlandse politieke spectrum zal er niet eenvoudiger op worden en het zou wel eens een lange kabinetsformatie kunnen worden. Het record staat op 208 dagen, in 1977.
Een potentiële periode van passiviteit en onzekerheid, terwijl er genoeg urgente zaken zullen spelen. Hoewel, bij de zuiderburen staat het record op 541 dagen en in die periode ging het juist heel goed met de Belgische economie. 

Zuinig zijn
Een ding is zeker, 2017 wordt politiek gezien geen saai jaar. Maar of het economisch ook een goed jaar wordt, is ondanks de voorzichtige positieve signalen, maar zeer de vraag. Met de komende nationale verkiezingen en bijbehorende discussies wordt er weer volop geschoten op de Europese Unie, onze grootste thuismarkt. Laten wij zuinig zijn op deze thuismarkt, want aan elk alternatief kleven nog grotere bezwaren.

Robert Roodenburg
Directeur VGB 

www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant