Afbeelding

Marketingrapport Bloemisterijen

Algemeen

Van Es Marketing Services heeft uitvoerig onderzoek uitgevoerd onder bloemisten in Nederland.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het zojuist verschenen Marketingrapport Bloemisterijen 2016. Het rapport biedt een actueel en compleet overzicht van het inkoopgedrag, de leveranciers en hun marktpositie, het mediagebruik en de ontwikkelingen in de bloemisterijbranche in Nederland. 
  
Enkele bevindingen
Bloemisten profiteren volop van het economisch herstel. Werd in de jaren 2012 en 2013 meer dan de helft van de bloemisten geconfronteerd met een omzet- en resultaatdaling, in het jaar 2015 was de omzetontwikkeling per saldo positie; 35 procent van de bloemenzaken realiseerde een omzetstijging ten opzichte van het jaar 2014.

Dat het weer beter gaat in de bloemisterijbranche is goed nieuws, maar dat nieuws komt wel voor veel bloemisten te laat. Momenteel staan er bij de Kamers van Koophandel ruim 2.800 economisch actieve bloemenzaken (SBIcode 47761) geregistreerd, waarvan bijna 2.500 als hoofdvestiging. Ten opzichte van het jaar 2013 is het aantal economisch actieve bloemenzaken met 13,5 procent afgenomen, wat neer komt op een gemiddelde jaarlijkse afname van circa 4,5 procent. Het aantal hoofdvestigingen nam in dezelfde periode af met 13,1 procent. In de drie jaren daarvoor nam het aantal economisch actieve bloemisterijen met 17 procent af. 
 
Terwijl in veel branches ondernemers zaken doen met steeds minder verschillende toeleveranciers, kiezen bloemisten juist vaker voor gespecialiseerde leveranciers. Het gemiddeld aantal regelmatige leveranciers waar bloemisten zaken mee doen neemt dan ook licht toe. In het Marketingrapport Bloemisterijen 2016 zijn de ranglijsten opgenomen van de belangrijkste leveranciers van levend en dood materiaal met de becijferde marktaandelen. 
 
Over
Het onderzoeksrapport telt 64 pagina's op A4-formaat in kleurendruk en is Nederlandstalig. Meer informatie over het Marketingrapport Bloemisterijen 2016 vindt u op www.marktdata.nl
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant