Afbeelding

Niets veranderd

Algemeen Column

Oud verhaal, dat wantrouwen van de handel jegens de veiling.

En als op het hoogste niveau beide partijen weer eens tot wapenstilstand besloten, waren er op de werkvloer schermutselingen.
Kan ook niet anders met een op het einde van de keten, de consument, gericht Royal FloraHolland, dat – nu met talloze strategische programma's – heel de sector denkt te moeten leiden.
Jan van de Bos, langdurig voorzitter van de VGB, zei lang geleden dat exporteurs wereldwijd de regie moesten houden. Maar de inmiddels via fusies ontstane monopolist FloraHolland meent stellig die al lang te hebben.
Twee (of meer) kapiteins op één schip dus.
De kreet van RFH-topman Lucas Vos 'Klanten, neem alsjeblieft de lead' wordt nu eenmaal in handelskringen niet als welgemeend ervaren. Wat is die lead dan?
Veiling Royal FloraHolland liet groothandelsorganisatie VGB weten goed contact met haar te willen houden, maar lijkt er alles aan te doen om haar klanten in de gordijnen te jagen. Een leverancier die zich ontpopt als concurrent in de keten (tot aan de consument) heeft nu eenmaal niet de beste papieren om te worden vertrouwd.
Het leek er om dat Vos orde op zaken wilde stellen en klanten respecteren. Maar zelfs hij kon het tij bij de veiling niet keren. Die kijkt altoos naar verre kusten, waar haar klanten hun brood verdienen en pikt daar graag de nodige graantjes van mee. Exporteurs moesten en moeten volgens haar dienstknechten blijven die luisteren naar His Masters Voice. Oud verhaal dus…
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant