Afbeelding

Growboxx uitgeroepen tot nationaal icoon

Algemeen

Growboxx, een concept voor beplanting van bomen en groenten in droge gebieden, is een van de drie innovaties die door het kabinet is uitgeroepen tot nationaal icoon.

Uit de ruim zestig hoogwaardige inzendingen selecteerde de jury onder leiding van Hans Wijers de tien finalisten. Na een intensieve beoordeling door de jury zijn drie innovaties voorgedragen, het kabinet heeft vervolgens besloten deze tot Nationaal Iconen te benoemen.

Minister Kamp: "Blue Energy, Growboxx en Lighthouse zijn Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen op het gebied van energie, landbouw en de gezondheidszorg. De nieuwe Nationale Iconen zijn van hoog internationaal niveau en Nederlandse visitekaartjes op het gebied van innovatie. Alle drie de innovaties hebben grote economische potentie en dragen bovendien bij aan wereldwijde duurzame ambities."
De drie nieuwe Nationale Iconen worden volop ondersteund door het kabinet. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid.

Growboxx
De Growboxx van Pieter Hoff biedt één oplossing voor twee problemen: te weinig water voor landbouw en gebrek aan voldoende voedsel door verdwijnende beplanting in droge gebieden. Met het integrale concept wordt de wateropname van de bodem verbeterd en wordt een kartonnen box geplaatst waarin een boom en groenten komen te staan. De box wordt lokaal gemaakt en heeft een waterdichte coating zonder de bodem te vervuilen. Ook verzorgt Groasis educatieve programma's via internet. Met deze innovatie kunnen droge gebieden worden beplant met meer dan negentig procent minder waterverbruik, terwijl meer dan negentig procent van de beplanting weet te overleven. De techniek is zo goedkoop dat de planter deze kan betalen met de opbrengst van de groenten. In Mexico worden tot en met 2017 alleen al vijf miljoen Growboxxen geplant.

Meer informatie over de verkiezing is te vinden via www.nationaleiconen.nl.

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant