Afbeelding

Exportomzet bloemen en planten blijft op plus 3%

Algemeen

Tot en met september is de export van bloemen en planten met 3% gestegen in vergelijking met vorig jaar.

September was met een plus van 1% geen bijzondere maand. Het derde kwartaal dit jaar is wel het tiende in een reeks waarin de Nederlandse groothandel een toename realiseert. Exporteurs verwachten dat de huidige ontwikkeling doorzet.
Een hogere inkoopwaarde bij zowel bloemen als planten is een stuwende factor in de exportomzet en die blijkt over de gehele linie lastig door te berekenen, zo ervaren Nederlandse exporteurs. Dat komt ook doordat de afzet via retailkanalen toeneemt en in dit segment meer vaste prijsafspraken worden gemaakt.

Planten bleven achter
Na een recordstijging van 17% in augustus bleef de omzet van de exportwaarde van pot- en tuinplanten in september 2,5% achter op € 161 miljoen. Dat kwam vooral doordat de plantenexport naar de topafnemers Engeland en Frankrijk 15% achterbleef.
Cumulatief liggen de planten met een stijging van bijna 5% tot € 1,7 miljard voor op die van de snijbloemen. Daarmee werd in september een toename gerealiseerd van bijna 3% tot € 269 miljoen en tot en met september een plus van 2% op € 2,7 miljard.
De VGB analyseert maandelijks de Floridata exportstatistieken en publiceert de top-10 afnemers. Voor de leden van de branche-organisatie zijn diepgaandere analyses beschikbaar.

Voor meer informatie, zie: VGB
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant