Afbeelding

"Mijn bedrijf moet klaar zijn voor de toekomst"

Algemeen

Het bedrijf van Roland Gielen van Gielen Kwekerij BV was in 2007 één van de eerste glastuinbouwbedrijven die zich vestigde op Californië.

In 2007 werd het 9,6 hectare grote bedrijf gebouwd aan de Nieuw Erf in dit glastuinbouwgebied ten noordwesten van Venlo.

Klaar voor de toekomst
Roland is één van de drie ondernemers die het initiatief heeft genomen om een geothermiebron te ontwikkelen. "Ook dát is weer een investeringsstap om klaar te zijn voor de toekomst", zegt Roland. "Geothermie geeft mij op langere termijn zekerheid van een stabiele, relatief gunstige energiekostprijs. Zo ben ik minder afhankelijk van fluctuaties in de energiemarkt. Straks, als de geothermiebron draait, gebruik ik nog alleen gas als ik mijn lampen aan heb. Zijn de lampen uit dan gebruik ik géén fossiele brandstof meer. Ik draag zo stevig bij aan de vermindering van CO2 -uitstoot."

Aardwarmte
Aardwarmte is een onuitputtelijke bron van energie. De voorraad is zo groot dat het de wereldwijde vraag naar energie kan invullen. Met aardwarmte is op Californië een besparing van 4 euro per m2 op energiekosten mogelijk. Daarnaast geeft aardwarmte voor een langere tijd stabiele energiekosten en is het aantoonbaar een duurzame vorm van produceren.
Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, is warmte die aanwezig is in de aardkorst. Deze warmte wordt naar boven getransporteerd. Daarvoor wordt water gebruikt dat ook in de aardkorst aanwezig is. In glastuinbouwgebied Californië bevinden deze lagen zich op ongeveer 2,5 kilometer diepte.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant