Afbeelding

ENA viert 25-ste verjaardag

Algemeen

De Europese overkoepelende organisatie van boomkwekerijorganisaties, European Nurserystock Association (ENA) bestaat op 19 oktober 2016 een kwart eeuw.

Om dit heugelijke feit te vieren zal de ENA 25 bomen planten. Bomen symboliseren leven en dragen volop bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving. Deze 25 bomen symboliseren ook de miljarden (ja miljarden) bomen die in de afgelopen 25 jaar gekweekt zijn door Europese boomkwekerijbedrijven, welke hun weg gevonden hebben naar steden, dorpen en prachtige bossen.

De ENA, opgericht in 1991, is een in België geregistreerde en erkende organisatie, waar inmiddels boomkwekerijorganisaties uit 19 landen bij zijn aangesloten: België, Bulgarije, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Servië, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.
ENA vertegenwoordigt meer dan 17.000 kwekerijen, die gezamenlijk boomkwekerijproducten kweken op meer dan 100.000 hectare. Gezamenlijk bieden zij werkgelegenheid aan meer dan 100.000 werknemers. ENA-leden zijn daarmee goed voor ongeveer 80% van de totale omzet van boomkwekerijproducten.

Koningslinde
Op of rond woensdag 19 oktober zullen de deelnemende organisaties namens de ENA in elk van de landen in totaal 25 bomen planten. 
Namens Nederland zijn de branche organisaties Anthos en LTO, samenwerkend binnen de Raad voor de Boomkwekerij, vertegenwoordigd binnen de ENA. Beide organisaties hebben in dit kader wethouder Revis van de Gemeente Den Haag bereid gevonden op donderdag 27 oktober om 16.00 uur samen met Henk Raaijmakers, voorzitter van de Raad voor de Boomkwekerij, een Koningslinde (Tilia europaea 'Pallida') te planten in de Paleistuin te Den Haag. 
Met het planten van deze boom geven beide organisaties blijk aan het feit dat zij staan voor het belang van groen in de samenleving. Anderzijds erkennen zij het belang van samenwerking en kennisdeling op Europees niveau via de ENA.  
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant