Afbeelding

Er is sprake van enige urgentie als het gaat over water

Algemeen Column

De aarde is een echte waterplaneet, zo begint mijn college Ellen Beerling haar inleiding bij het afgelopen waterevent.

Twee derde  van onze aardoppervlakte is water, en wel te verstaan zoutwater. 3% van het totale water dat beschikbaar is, is zoet water. Van deze 3% zit 2% opgesloten in de poolkappen, dat betekent dat er maar 1% beschikbaar is voor consumptie.

Waterconsumptie
En dan moet je consumptie wel heel breed zien. Deze wordt vervolgens als volgt verdeeld: 70% van deze 1% wordt gebruikt door de landbouw 23% door de industrie en 7% door huishoudelijk gebruik (douchen, drinkwater en dat soort zaken).
Daarnaast zitten we met een wereld die steeds voller raakt, we gaan de komende decennia van 7 naar 9 miljard mensen. De druk op beschikbaar goede kwaliteit water neemt alleen maar toe. Het gaat dan niet alleen om de hoeveelheid water, maar vooral om de kwaliteit van dat water.
Dus ook in Nederland is het van belang dat de waterkwaliteit op orde is, zowel voor consumptie als voor de productie van onze gewassen. Water is een eerste levensbehoefte niet alleen voor de mens maar ook voor  dier en plant. Alleen met een goede kwaliteit water kunnen wij goede producten leveren, maar ook, met een goede kwaliteit water kunnen wij emissieloos telen.

Het licht uit
Ellen gaat in op hoe het watergebruik in de land- en tuinbouw is verdeeld. Als je kijkt naar de rundvleesproductie is er 15.000 liter water nodig voor een kilo product. Als je kijkt naar de productie van een kilo Nederlandse paprika en tomaat dan heb je ongeveer 17 tot 25 liter water nodig per kilo product.
Eigenlijk doet de Nederlandse Glastuinbouw het hartstikke goed als het gaat over waterverbruik. Maar er is veel meer te doen als het gaat over waterverbruik. Door een goede klimaatregeling kunnen we nog veel efficiënter omgaan met water en dan heb ik het niet alleen over het hergebruik van drainwater.
Het kan nog veel efficiënter door het terugwinnen van al het verdampingswater. Dat is op dit moment nog niet financieel haalbaar maar op termijn wel. 
Als sector zullen we het probleem eerst in onze eigen omgeving van waterzuivering moeten oplossen willen we onze  'licence to produce' behouden. We hebben afspraken gemaakt met de overheid om de waterstromen op de bedrijven aan te pakken. Geen lekstromen, geen overstorten en geen onbedoelde lozingen meer.
"Met recirculeren en zuivering de eigen waterstroom saneren", is de boodschap van de voorzitter van LTO Glaskracht Nederland. Alle telers zullen mee moeten doen in de zorg richting schoon en gezond water. Dit is in het belang van het imago van de sector, het toelatingsbeleid van gewasbeschermingsmiddelen en een eerlijke mondiale concurrentie.

En dan komt er een vraag uit de zaal, dat als we alles op orde hebben daar waar het gaat om waterstromen kunnen we dan weer beschikken over gewasbeschermingsmiddelen die nu niet meer mogen? 
Bij mij gaat op dat moment echt het licht uit……..
 
Jan Willem de Vries

Teamleider Facilitair Bedrijf
(Wageningen UR Glastuinbouw)
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant